looking for unique and personalized gifts???

Wednesday, November 24, 2010

demam + ulcer



adik demam start jumaat mlm..merengek je...sabtu dah bawak gi klinik..rupa2 nye ade ulcer dlm mulut...masa doctor check cuma ade ulcer kat tekak...sepanjang hari sabtu adik merengek...minum susu tak nak..makan pun tak nak...ptg sabtu saya tgk lidah pulak dah ade ulcer...makin byk ulcer dalam mulut adik....mmg nangis je la keje dia....

so ahad pagi kami bawak dia ke hospital columbia asia puchong..check2, ulcer makin banyak...tekak, lelangit, lidah, bibir semua ade ulcer...so masuk wad la sebab adik tak nak minum dan makan...


kesian adik..nangis je keje dia..sedih tgk...masa doctor nak cucuk masuk drip, kami diminta keluar bilik...dengar suara adik nangis terjerit2...nak mengalir air mata ni dgr dia nangis...puas pujuk adik, dia tetap nangis..ye la byk betul ulcer..kita kalau sebijik ulcer je pun dah pedih..ni pulak byk...huhuhu...


saya tau adik lapar..dia asyik tunjuk makanan dan air...tapi bila bagi dia makan, masuk mulut nak telan dia nangis...bagi air pun sikit2 guna straw...air liur meleleh2 je...


masuk masuk wad...adi tgh cuba nak bukak balut kat tgn tu



risau jugak takut tak dapat bilik sorang...kang adik nangis je ganggu pulak katil sebelah...nasib baik dapat bilik sorang..tapi lambat sikit baru boleh masuk bilik sebab org baru discharge...


sedih tgk muka ni...menganga je mulut dia...nampak ulcer putih2 kat lidah tu...



adik merengek sepanjang hari...sakit, lapar lagi sebab tak boleh makan, minum..huhuhu...tgh2 mlm pun merengek je..dia tak boleh tido..tido pun nak kena berdukung..letak atas katil je terus nangis...so mlm2 gilir2 saya dan mr. irwan dukung adik time dia tido...


dah bengkak2 mata adik sebab nangis je...



hari kedua doctor check ulcer adik dan ok sikit..tapi masih banyak..dan adik masih tak nak makan dan minum...so tak boleh keluar wad lagi...

bengkak2 mata adik..nangis sebab sakit...nangis tiap kalu nurse masuk bilik...sejak kena cucuk masuk drip, adik terus tak boleh tgk nurse..nampak nurse je nangis..nurse bukan buat ape pun..nak amik temperature pun nangis...siap kena kena pegang kuat2 sebab dia meronta2...nak bagi ubat dan spray ubat dlm mulut lagi la...kena 2 org pegang, nurse bagi ubat...huhuhu...tapi kalau cleaner masuk bersihkan mulut elok je dia tegur...tapi kalau nurse masuk, siap masam2 muka, lari2 lagi...hehehe



ptg hari kedua, adik dah start nak makan sikit2...bagi makan lembut2, yg dia tak perlu kunyah...tapi susu masih belum nak minum...kami bagi dia minum susu sikit2 guna syringe


bila hari ketiga, adik dah semakin recover...siap boleh makan roti lagi...tapi sikit je



so hari ketiga doctor dah bagi discharge..kalau doctor suh duduk wad lagi pun saya aan minta keluar...kesian kat irfan...sepanjang adik masuk wad, irfan tinggal dgn nenek kat kg sri aman...kesian nak tinggal dia lama2...rindu kat irfan


dah bersiap2 nak keluar wad...time ni tgh tunggu mr. irwan dtg jemput kami kat hospital...baca2 buku dulu ye



dan hari ni..Alhamdulillah adik dah semakin ok...dah mula nak makan...dah mula minta2 makan...susu pun dah boleh minum sikit..tak lama lagi sembuh 100% la ulcer adik..InsyaAllah...


lega tgk adik semakin sembuh...dah mula nak main2 ngan abg irfan




written by,

4 comments:

ann @ hatiberbunga said...

siannya Sayiddah..
doktor ada cakap tak, antara punca2 bleh wujud ulser banyak2 smpai camtu?
siannya.. mesti pedih..

atty's said...

siannya sayyidah..semoga cepat sihat ye

nifalnin... said...

cian kat sayyidah... kite yg tua pun sakit klu kena ulcer, inikan pulak budak2 kecik... urmmm... acik doakan sayyidah cepat sembuh ye.. nanti leh mamam...

*klu aiskrim dia nak mkn tak... biasenye sy bg aiskrim klu anak ade ulcer.. bg sejuk skit mulut tu...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

alahai..sian nyer yaya...

sama kes mcm batrice masa masuk ward dulu wanie. Pantang nampak nurse or doktor datang kat dia...dah melalak ckp x nak cucuk..terus trauma dia tengok nurse tau....kesian tengok dia time tu...cam nak nangis sama..coz' selama nie..kalau pergi inject....dia tak pernah nangis...tp bila kat hospital....tak boleh langsung tengok kelibat nurse or doktor....

almost 3 kali cucuk nak ambil darah and di tambah 2 kali cucuk utk masukkan jarum utk drip