looking for unique and personalized gifts???

Thursday, December 27, 2007

ijn

semalam balik keje kami pegi ijn...opah mama masuk ijn sebab nak buat angiogram...semalam wasuk wad...hari ni baru buat angiogram..ayah dan ibu mama yg bawah opah ke ijn....kami sampai ijn dah kol 7...lepas tu pegi hotel tempat ayah dan ibu mama bermalam...jalan kaki je...depan ijn je....hotel putra...makcik mama temankan opah kejap..

kami bawah ayah, ibu dan adik dan cousin mama pegi dinner kat kg bharu..makan kat chop n steak...dah lama mama tak makan kat sana...

irfan punya la seronok main ngan makcik2 nye...main naik horse la...dah ngantuk tapi masih nak main...makcik2 nye rajin melayan...dah kol 10.30 masih main lagi..seronok kot ade kawan..kalau kat rumah takde kawan...

kami balik kol 11...keta jalan je irfan terus zzzz...ngantuk sgt la tu...sampai rumah pun dia tak terjaga...tido sampai pagi

Wednesday, December 26, 2007

ladybird busyuk

irfan takde bantal busuk...tapi dia ade ladybird busuk...camne tu..hahaha...bukan busuk la...kesayangan...

irfan ade satu anak patung ladybird..ni abah belikan dah lama..masa dia 5-6 bulan..tapi dia tak main sangat...sekarang kalau nampak je ladybird dia, mesti dia cium2, peluk...kadang2 bila tgh makan, siap nak suap lagi ladybird...hehehe...bila nampak mama/abah peluk ladybird dia, mesti dia rampas balik dan peluk ladybird tu...kelakar pulak...

bila nak tido, dia peluk ladybird, main2 ngan sesungut dia...bila dah tido, dah ke mana2 ladybird tu..irfan ni tido lasak sgt...

nanti mama amik gambar irfan ngan ladybird nye tu ye..

pumpkin pancake

ingredients

pumpkin (cooked and mashed)
milk - my son's milk
flour
egg

1. mix together flour, milk and egg
2. add the mashed pumpkin. stir until blended
3. coat skillet with unsalted butter.
4. cook the pancake until golden brown

tambah brown sugar dalam adunan pancake tu untuk mama dan abah...irfan punya takde gula..

look...i can stand




more pic @ http://liwaniel.fotopages.com

Tuesday, December 25, 2007

cerita2 je

mama dan abah cuti panjang...sampai krismas...lepas sembahyang raya, kitorang terus balik kg mama, teluk intan...irfan bukan main seronok lagi...ramai yg melayan dia...kat sana dia mmg manja ngan tok nye...tok nye asyik dukung dia je...mana dia tak manja dgn tok...sabtu dah balik sini...ahad abah ade shooting gambar wedding...dok rumah je la mama ngan irfan..macam biasa bila abah balik je, dia terus berkepit ngan abah...

tgk irfan dan semakin kurus...susu mmg kurang sgt dia minum..makan pun sikit jugak...macam2 dah mama masakkan utk dia...still makan sikit je...makin kurus dah dia..risau pulak...

irfan dah mula nak belajar tatih...dah leh melangkah setapak dua...dia asyik nak bertatih je...rajin berlatih si kenit ni...

semalam satu hari kami keluar...byk benda yg nak diuruskan...hari ni abah keluar jumpa kawan dan customer dia...sampai ptg..cadang nak minta abah drop mama dan irfan kat OU...tapi macam malas pulak nak keluar...mama dan irfan dok umah je la lagi...

Thursday, December 20, 2007

pic


bosan2 buat ni..hehehe

Tuesday, December 18, 2007

14 mos

semalam irfan masuk 14 bulan...semakin besar anak mama ni...

progress irfan

* dah boleh berdiri tapi tak stabil lagi
* suka tgk animal
* tak kedekut..kalau dia tgh makan, kita minta mesti dia suap kat kita...
* pantang nampak makanan...mesti mulut dia bising sebut mum mum...selagi tak dapat selagi tu la dia sebut...tapi makan nye sikit je pun
* dah faham arahan..kalau mama cakap tolong amikkan mainan tu, dia amik dan bagi kat mama
* makin kuat mengamuk...kalau ngamuk siap guling2, hentak2 kaki kat lantai
* tak leh kena tinggal...nak ke dapur pun kena senyap2..kalau dia perasan mama dia takde, mengamuk lagi
* kalau dia poo poo, perlahan2 dia pegi kat mama pastu duduk atas riba sambil sengih2...nak suh cuci la tu...tak nak lak dia gi kat abah dia
* dah pandai rindu abah..kalau weekend abah gi shooting, abah balik je irfan terus suh abah dukung, manja2 ngan abah..mama dia tak layan

ape lagi?..ha...bila la si kenit ni nak jalan....risau pulak

super hero

dapat ni dari ms lola

Your Superpower Should Be Manipulating Electricity

You're highly reactive, energetic, and super charged.
If the occasion calls for it, you can go from 0 to 60 in a split second.
But you don't harness your energy unless you truly need to.
And because of this, people are often surprised by what you are capable of.

Why you would be a good superhero: You have the stamina to fight enemies for days

Your biggest problem as a superhero: As with your normal life, people would continue to underestimate you

blog

jumpa ni dalam blog anamira

Your Blog Should Be Blue
Your blog is a peaceful, calming force in the blogosphere.You tend to avoid conflict - you're more likely to share than rant.From your social causes to cute pet photos, your life is a (mostly) open book.



blue?..i like blue...hehehe

Kidzsport..again...

sabtu lepas bawak irfan gi kidzsport lagi...kali ni outing dgn mommies fp...meriah jugak...tapi irfan macam biasa...main sorang2...dia bukannye nak main ngan babies/toddler lain....irfan suka main ngan budak2 besar...kenapa ntah...kali ni sekejap je irfan main...dia mengantuk...merengek je...keluar dari kidzsport..letak je dia dalam stroller, terus dia tido...ngantuk sgt la tu...

antara family fp yg join hari tu

the babies


irfan


more pic @ http://liwaniel.fotopages.com






Friday, December 14, 2007

french toast

breakfast irfan semalam...habis sekeping roti dia makan...

cara2 nak buat semua org tau kan...mama masak french toast tu tak guna minyak..guna sikit unsalted butter..

crispy chicken & fish

semalam mama buatkan resepi untuk irfan..dia suka..makan camtu je..jadi finger food...

ingredient

chicken fillet
flour
egg
black paper (sikit je)
cornflakes crumb

1. bancuh tepung..masukkan telur, black paper
2. celup fish fillet dalam adunan tepung tadi...dan gaulkan dengan cornflakes crumb
3. bakar hingga kekuningan
4. ikan pun sama dgn cara di atas

yg ni abah irfan pun suka makan...

seharian

semalam abah dan mama amik cuti..nak pegi haier/samsung warehouse sale...hehehe....pagi2 lagi dah pegi...tgk2...akhirnya kitorang beli washing machine dan peti ais..huhuhuh....mmg nak beli pun untuk rumah baru nanti...ingat nak beli TV sekali..tapi semua abah tak berkenan.....sampai tgh hari kat situ...

lepas tu pegi tabung haji pulak dan terus ke OU....jalan2 jusco situ pulak...abah nak survey TV....seharian kami berjalan semalam...dari pagi sampai malam...kol 11 malam baru sampai rumah...kaki pun dah lenguh2...irfan tak meragam pun...dia ni mmg suka kalau berjalan2 ni...masa kat tabung haji, irfan boleh main cak2 ngan pekerja tabung haji tu...hehehe....siap buat aksi2 manja lagi...

kat OU pulak semua benda dia tunjuk...mulut bising membebel2....

sampai rumah, masing terus zzzzz...

Tuesday, December 11, 2007

Tantrum...

irfan sekarang dah pandai mengamuk..kalau ade benda yg dia nak tak dapat mesti dia mengamuk...siap guling2 kat lantai...hentak2 kaki...baling semua barang yg dekat ngan dia....huh...kadang2 bila mama lambat dukung dia, pun ngamuk...macam mana la nak ajar si kenit ni jgn kuat ngamuk...

Tantrums

Why it happens

A temper tantrum is the emotional equivalent of a summer storm — sudden and sometimes fierce. One minute you and your child are in a restaurant enjoying your dinner, the next minute he's whimpering, whining, and then screaming at the top of his lungs because his straw is bent. Children between the ages of 1 and 3 are especially prone to such episodes.Though you may worry that you're raising a tyrant, take heart — at this age, it's unlikely that your child is throwing a fit to be manipulative. More likely, he's having a meltdown in response to frustration. Claire B. Kopp, professor of applied developmental psychology at California's Claremont Graduate University, attributes much of the problem to uneven language skills. "Toddlers are beginning to understand a lot more of the words they hear, yet their ability to produce language is so limited," she says. When your child can't express how he feels or what he wants, frustration mounts.

What to do

Don't lose your cool. A tantrum is not a pretty sight. In addition to kicking, screaming, or pounding the floor, your toddler's repertoire may include throwing things, hitting, and even holding his breath to the point of turning blue. When your child is swept up in a tantrum, he's unlikely to listen to reason, though he will respond — negatively — to your yelling or threatening. "I found the more I shouted at Brandon to stop, the wilder he would get," says one mother of a 2-year-old. What worked instead, she discovered, was to just sit down and be with him while he raged.Staying with your child during a tantrum is a good idea. Stomping out of the room — alluring as that may be — can make him feel abandoned. The storm of emotion he's going through can be frightening to him, and he'll appreciate knowing you're nearby. Some experts recommend picking up your child and holding him if it's feasible (i.e., he's not flailing too much), saying he'll find your embrace comforting. But others say it's better to ignore the tantrum until your child calms down, rather than rewarding negative behavior. Through trial and error, you'll learn which approach is right for your child.

Remember that you're the adult. No matter how long the tantrum continues, don't give in to unreasonable demands or negotiate with your screaming toddler. It's especially tempting in public to cave in as a way of ending the episode. Try not to worry about what others think — anyone who's a parent has been there before. By conceding, you'll only be teaching your child that throwing a fit is a good way to get what he wants, and setting the stage for future behavior problems. Besides, your child is already frightened by being out of control. The last thing he needs is to feel that you're not in control either.If your child's outburst escalates to the point where he's hitting people or pets, throwing things, or screaming nonstop, pick him up and carry him to a safe place, such as his bedroom. Tell him why he's there ("because you hit Aunt Sally"), and let him know that you'll stay with him until his negative behavior stops. If you're in a public place — a common breeding ground for tantrums — be prepared to leave with your child until he calms down."When my daughter was 2, she had an absolute fit at a restaurant because the plain spaghetti she ordered arrived with chopped parsley on it," recalls one mother. "Although I realized why she was upset, I wasn't about to let her disrupt everyone's dinner. I took her outside until she calmed down."

Talk it over afterward. When the storm subsides, hold your child close and talk about what happened. Acknowledge his frustration, and help him put his feelings into words, saying something like, "You were very angry because your food wasn't the way you wanted it." Let him see that once he expresses himself in words, he'll get better results. Say with a smile, "I'm sorry I didn't understand you. Now that you're not screaming, I can find out what you want."

Try to head off tantrum-inducing situations. Pay attention to what situations push your child's buttons and plan accordingly. If he falls apart when he's hungry, carry snacks with you. If he has trouble making a transition from one activity to the next, give him a gentle heads-up before a change. Alerting him to the fact that you're about to leave the playground or sit down to dinner ("We're going to eat when you and Daddy are done with your story") gives him a chance to adjust instead of react.Your toddler is grappling with independence, so offer him choices whenever possible. No one likes being told what to do all the time. Saying, "Would you like corn or carrots?" rather than "Eat your corn!" will give him a sense of control. Monitor how often you're saying "no." If you find you're rattling it off routinely, you're probably putting unnecessary stress on both of you. Try to ease up and choose your battles. Would it really wreck your schedule to spend an extra five minutes at the playground? And does anybody really care if your tike wears mismatched mittens?

Watch for signs of overstress. Although daily tantrums are a perfectly normal part of the mid-toddler years, you do need to keep an eye out for possible problems. Has there been upheaval in the family? An extremely busy or harried period? Tension between Mom and Dad? All of these can provoke tantrums. If after the age of 30 months your child is still having major tantrums every day, talk to your doctor. If your child is younger than 30 months and has three or four tantrums a day and isn't cooperating with any routines, such as getting dressed or picking up toys, you also may want to seek help. Your doctor can make sure your child has no serious physical or psychological problems and suggest ways to deal with the outbursts. Also, talk to your doctor if your child has frightening breath-holding spells when he gets upset. There's some evidence that this behavior is linked to an iron deficiency.

article from http://www.babycenter.com/0_tantrums_11569.bc



oven ku rosak pulak

last week mama buat biskut untuk irfan..sebelum ni mama try buat oat biscuit..irfan suka..kali ni mama try buat Vanilla Biscotti..resepi dari http://www.homemade-baby-food-recipes.com

Vanilla Biscotti

4-6 oz sugar(sikit je letak)
1 1/2 tbsp butter
1 egg
1/2 tsp baking powder
tiny pinch salt (mama tak letak garam)
1tsp vanilla extract
4oz flour

Preheat the oven to 350 deg F, 180 deg C.
Cream the sugar with the butter and beat in the egg.Add the vanilla extract, flour, baking powder and salt and mix the dough well.
Form the dough into a long "log" shape and bake for 20 mins on a greased baking sheet/cookie sheet.
Allow to cool, then cut into 1/2 in slices.
Place each slice, cut side down, on a baking/cookie sheet, then bake for another 15-20 mins, turning the Biscotti over half way through the cooking time.

tengah2 bakar tu, tetiba oven rosak..arghh...belum masak betul pun biskut tu....abah pulak amik biskut tu masuk dalam microwave...tgk2 biskut tu jadi keras cam batu...hehehe...mmg irfan tak leh gigit langsung....irfan cuma makan satu je, hisap2 je....hehehe...kesian anak mama...nasib baik mama buat sikit je....

nak kena repair oven ni...tgh2 rajin nak bake ni oven rosak pulak....

Monday, December 10, 2007

Mac & Cheese

try bagi irfan makan mac & cheese last weekend

ni resepi dari erna => http://nienafaiz.fotopages.com

Mac & Cheese sempoi D&D

Rebus macaroni pasta sampai masak
(al dente).
Angkat, toskan.
Cairkan butter skit, masukkan chop garlic
1ulas (or bawang kecik 1 ulas)..
Masukkan susu segar skit(guna susu irfan),
cheese slice (ikut banyak mana
nak, bergantung pada banyak pasta...saya
masuk 2 slices) Last masuk cooked pasta
dan gaul rata.
Sedia untuk dimakan


sekarang irfan dah tak nak mama suapkan..nak makan sendiri..kalau mama suap mesti dia capai yg dalam pinggan, tak pun dia rampas sudu dari tangan mama...habis bersepah semua...

so weekend lepas mama bagi la irfan suap sendiri...bukak baju dan seluar dia, bentang surat khabar...dia pun suap la sendiri sambil tersengih2...seronok kot makan sendiri...lepas tu dia main2 pulak makanan tu...mama suapkan lepas tu..dia dah tak nak makan..


fun time @kidzsport


weekend lepas abah ade job satu dan ahad...bosan la mama dok rumah je...irfan sure meragam je kalau seharian kat rumah

sabtu abah ade shooting gambar wedding kat taman tun..tetiba mama dapat idea..mama minta abah drop mama kat ou..leh bawak irfan gi kidzsport..abah setuju...

so sabtu tu sebelum abah pegi shooting, abah drop mama dan irfan kat ou...mama bawak irfan gi kidzsport..seronok dia main...irfan suka main slide..mula2 dia takut...siap pegang slide tu taknak lepas...lepas tu dia seronok pulak..asyik nak naik slide je....


puas la dia merangkak pusing2 dalam tu...bila dah petang org dah ramai sgt...sian irfan kepala dia kena sepak ngan budak yg tgh main slide...nangis dia...byk kali tangan irfan nak kena pijak ngan budak2 yg berlari2...lenkali kena pegi awal2 pagi la...baru tak ramai sgt org..


dalam kol 5 lebih kitorang pun keluar dari kidzsport tu...irfan pun dah ngantuk...letak je dia dalam stroller terus dia zzzzz....mama pegi jalan2 kat jusco pulak sementara tunggu abah jemput...tetiba mama terperasan kasut irfan takde sebelah..dah tercicir..irfan ni mmg suka cabut2 kasut..mama tak perasan bila dia cabut..puas la mama cari balik kat tempat yg mama jalan..tak jumpa...alahai...dahla kasut tu baru je beli..baru 2-3 kali je pakai...ish..ish...


abah jemput kitorang kol 7 lebih...

Thursday, December 6, 2007

cerita semalam

kebeakangan ni irfan tak nak dok dalam carseat...kalau letak dia dalam carseat tu mesti meraung2 dia...

semalam balik keje abah jemput irfan dulu...baru jemput mama..abah letak je dia dalam carseat teruk nangis...nangis jerit2 cam kena cubit je...abah siap kena berhenti tepi dulu tgk irfan...nasib baik la nursery ngan ofis mama dekat je...bila dah sampai ofis mama irfan dah nangis teresak2 dah...kesian...mama dukung dia pun nagis lagi...dah merajuk la tu...

balik keje tu kitorang pegi midvalley...nak beli barang sikit kat carrefour...sampai midvalley terus irfan tersengih2...mentang2 la jalan2...happy terus dia...sengih je masa kat midvalley tu..tak meragam sikit pun...

pegi carrefour nak beli susu untuk irfan..huh...mahal betul harga susu sekarang...alangkah bagus nye kalau mama berjaya susu kan irfan sendiri...takde la nak pening2 kepala nak fikir budjet untuk susu...yg penting irfan lak dapat yg terbaik dari mama dia...mungkin takde la dia asyik sakit je...bila fikirkan balik kenapa mama tak berjaya susukan irfan mmg sedih betul...mama jeles tgk org ibu2 lain susukan anak diorang...mama suka tgk ibu2 menyusukan anak mereka dgn susu ibu..masa mula2 dulu mmg mama takde ilmu pasal susuibu ni...sekarang baru nak menuntut...menyesal tak menuntut awal2 dulu...tapi takpe...mama berazam untuk anak2 yg berikut nya nanti, mama akan cuba sedaya upaya untuk menyusukan mereka dgn susuibu selama mungkin...InsyaAllah...

Wednesday, December 5, 2007

potatoes

last week try bagi irfan resepi ni
mama amik dari www.dumex.com.my

Yoghurt Cheesy Potatoes

Ingredients:

2 large baking potatoes
4 tablespoons chopped cooked broccoli
4 tablespoons grated cheddar cheese
4 tablespoons nonfat plain yoghurt

Method:

1. Preheat the oven to 200 C
2. Wash the potatoes and prick them with a fork in several places. Bake the potatoes in the oven until tender, about 1 hour.
3. When cooked, cut the potatoes lengthwise in half and scoop out the cooked potatoes.
4. In a bowl, mix the mashed potatoes, broccoli and cheese. Fill the potato shells with the mixture and bake for another 10 minutes.
5. Serve each potato shell with a tablespoon of yoghurt

tapi irfan makan sikit je..mungkin dia tak suka rasa cheese tu kot..last2..abah dia yg habiskan..

Tuesday, December 4, 2007

titiwangsa

satu lepas kami pegi bersiar2 kat tasik titiwangsa...
more pic @ http://liwaniel.fotopages.com

muntah2...

semalam amik irfan lewat sikit dari taska...abah balik lewat sikit...sampai je rumah irfan meragam...bagi susu, dia minum sikit je...nangis je...mama ingat dia lapar...mama pun bagi la dia makan nasi...dia cam tak nak...dia nangis2 je...tetiba dia muntah...pas tu nangis lagi...mama dukung, pujuk dia....sapu minyak kat perut dia...tetiba dia muntah lagi....

mama dukung lagi...tak lama lepas tu irfan muntah lagi sekali...tak boleh jadi ni..risau pulak...asal muntah2...mama ngan abah pujuk2 lagi..irfan cam loya2...cam nak muntah lagi....tak lama lepas tu dia muntah lagi..mama dah risau...dah siap2 nak gi klinik...letak irfan atas katil...dia nampak cam letih sgt..penat asyik muntah kot...dia terus tertido....abah pun cakap esok je la bawak..kesian irfan dah tido...okla

malam tadi irfan tido merengek2...2-3 kali bangun nak susu..mama ingat ah ok la...tapi tgh malam tu rasa badan irfan cam panas sikit....tapi pagi tadi dah tak panas...irfan pun nampak cam dah ok...mama cuti nak tgk kot2 dia muntah2 lagi...

mama nak suap dia bubur...bila sampai je sudu kat mulut dia, terus dia muntah lagi....cam risau pulak...menagis je....sekarang dah tak nangis...muntah pun takde lagi...sekali je pagi tadi..tapi ni belum bagi dia susu..takut dia muntah lak lagi bila minum susu nanti...

kisah nursery pulak...

bila irfan muntah2 semalam mama call taska tanya irfan ade jatuh ke...pengasuh dia cakap takde...bila bagi dia makan bubur?...dia cakap dalam kol 2...mama dah nak naik angin dah...dah berjuta kali mama cakap bagi irfan makan bubur lepas dia mandi pagi...takut bubur tu tak tahan sampai ptg....lepas tu mama tanya petang bagi makan ape...dia cakap tak bagi makan ape2...ni lagi buat mama naik angin...habis tu mama ade bekalkan nestum untuk ptg...tiap kali balik tgk dua2 bekas kosong....dia buat ape ngan nestum tu?..buang?...mama dah syak lama dah dia tak bagi irfan makan nestum ptg...sebab dah byk kali tgk bekas yg mama isi nestum kosong tapi berserbuk..takkan la dia salin bekas lain baru bancuh..sebab mama mmg bekalkan nestum tu utk sekali makan...dah la anak muntah2...mmg dah tak leh sabar dah ni...

Monday, December 3, 2007

irfan's meal

last weekend mama buat oatmeal biscuit untuk irfan...dia suka jugak la makan

mama amik recepi dari http://www.dumex.com.my

Ingredients

125g butter
½ cup sugar(mama tak letak gula utk irfan)
¼ cup rolled oats
1 cup plain flour
1 tsp vanilla essence (optional) (ni pun tak letak)

Method

1. Soften butter and mix with sugar and vanilla essence with a wooden spoon.
2. Mix in oats, then flour.
3. Separate into 2 portions and wrap in cling wrap.
4. Chill in fridge till firm.
5. Take out 1 chilled portion and roll out to about 1cm thick in between 2 sheets of cling wrap.
6. Cut with bear shape cookie cutter.
7. Re-chill dough if it becomes too soft to handle and work on the other portion.
8. Bake in oven at 190 C until lightly brown.
9. Cool and store in airtight container.

lunch and dinner semalam mama buatkan sup daging untuk irfan...masak sama macam sup daging biasa..mama tak letak garam untuk irfan...mama letak kentang, carrot, cendawan dan tofu..ok sikit la irfan makan...nasi nye tak makan sgt pun...dia hirup sup je byk...irfan ni mmg suka makan sup la...

Our Anniversary


hari ni genap 2 tahun kami kawin...cepat je masa berlalu...


hari ni keje, ahad lak abah ade job...so kami celebrate anniversary 2 hari awal...sabtu


pagi2 mama surprise kan abah dengan kek, card, gift



petang pulak kami keluar untuk celebrate..



ahad abah ade job..balik dari shooting gambar wedding tu, abah surprise kan mama dengan bunga and gift...mama tak sangka pun..sebab sebelum tu abah dah bagi present kat mama...tq abah




mama betul2 suka family photo ni...family photo ni diprint atas canvas....thank you very much honey....


To my husband:

Thank you for the care and love
you bring so much joy and happiness in my life
thank you for all the thing you do to make us happy
i will always love you forever...

Happy Anniversary Dear

Thursday, November 29, 2007

muda remaja

abah selalu cerita...selalu org tegur dia nampak muda...

semalam dalam keta..dalam perjalanan balik rumah dari keje
abah : tadi ade evaluation tender...ade sorang lagi tegur...(tersengih2)
mama : tegur ape?
abah : (masih tersengih2) dia tanya b(mama panggil abah b, pendek bagi hubby) dah kawin ke.
mama : dah tu?
abah : ade kawan sorang ni sampuk..dia cakap...ko nampak je dia camtu...dah kawin..anak dah sorang pun
abah : yg sorang tadi cakap "ha..dah ade anak..cam tak caya je...nampak muda lagi"
mama : cheh...
abah : kan dah kata, b ni nampak muda remaja lagi
mama : kembang hidung la tu
abah : (gelak)


hahaha...mmg ramai org cakap abah ni nampak muda..nampak cam belum kawin lagi...selalu bila abah gi shooting gambar wedding ngan sorang lagi kawan dia....mesti customer dia macam tak caya abah ni dah kawin...diorg selalu cakap kawan abah tu nampak lagi tua dari abah...sedangkan kawan abah tu lagi muda dari abah...hmmm...

selalu kalau abah gi tm kat menara tu...org mesti ingat dia student tgh buat praktikal...sedangkan dah 3 tahun dia keje...cheh...


macam mana tu?...abah nampak muda ke?nampak cam org belum kawin ke?...mama rasa cam tak je...heheheh...

*ni gambar abah dgn irfan..amacam?

nyum..nyum

irfan's dinner

semalam mama bagi irfan makan nasi...lauk nye mama masakkan sayur bayam..

bayam + kentang + ikan bilis + bawang

mama rebus je semua tu...

dessert - buah kiwi...

byk irfan makan smlm...habis jugak satu mangkuk...kalau tak selalunye 2-3 suap je...pastu dia luah balik...kesimpulannye irfan mmg suka makan bayam rebus ngan ikan bilis ni...

semalam irfan jatuh katil lagi...huh..ntah ke berapa kali...nasib baik letak comforter yg tebal bawah katil tu...tapi nangis jugak la dia.....mmg nak kena cabut katil ni..ayooo abah...cabut la katil tu....anak ni tido lasak

Wednesday, November 28, 2007

alahai abah

my hubby ade satu tabiat...dia suka sgt tgk pompuan cantik...pantang nampak pompuan cantik sikit, mesti tgk pompuan tu sampai dia hilang dari pandangan...selalu jugak dia buat camtu bila jalan2 ngan mama...kitorang selalu keluar ngan kawan2 abah....kawan2 abah selalu tanya dia...selalu nye diorg tanya bila mama takde kat situ. abah cerita pada mama

kawan 1 : wei iwan...selamba je ko tgk pompuan tu..kan bini kat sebelah je tadi...dia tak hangin ke nanti?
abah(sambil tersengih2) : ala rilek la..
kawan : ish ko ni..sukahati je...kang gaduh kang..takkan tak marah kot...
abah : alaa..wanie tu sporting la...tak kisah punya...
kawan : ish ape la ko ni...

kawan2 abah selalu pelik bila abah tgk pompuan bila mama ade...mesti diorang marah abah...hehehe...diorg pelik bila mama tak marah bila abah buat camtu....abah pulak pelik bila kawan2 dia cakap macam tu...abah selalu tanya mama kenapa kawan2 dia marah abah tgk pompuan...isteri diorg marah ke?...mama cuma senyum je....(alahai abah...isteri mana la yg suka tgk laki dia pandang pompuan lain lama2)

mama marah ke?...

mama tak kisah sgt bila abah suka tgk pompuan ni ..bukannye tak jeles.....cuma mama tak nak la control semua yg abah buat...takut abah rimas....kalau setakat tgk je mama tak kisah sgt...tapi kalau dah sampai menegur tu siap la...hehehe...

mama selalu doa agar rumahtangga kami akan kekal bahagia hingga akhir hayat...

alamak...

alamak..hari ni tak sempat nak masakkan bubur untuk si kenit..terlambat bangun pulak...arghhh...terpaksala irfan makan nestum je hari ni ye....sorry syg...

Tuesday, November 27, 2007

pasta

dinner irfan semalam

INGREDIENTS
pasta
minced chicken,
broccoli
carrot
garlic, minced
milk
cheese
butter


DIRECTIONS
Cook pasta according to package directions. Cook chicken, until crisp. Remove to paper towels. Saute garlic until tender. Add brocolli, carrot. Add the milk, and butter; stir until smooth. Stir in the chicken; heat through. Drain pasta; toss with sauce.

irfan dah kurang selera makan..makan 2-3 suap dah luah..mungkin dia dah bosan makan porridge...mama kena masak selain dari porridge...try pasta ni..still makan sikit jugak..ape lagi nak try bagi irfan ni makan ye?..

irfan in action

aksi2 irfan satu hari


ekspresi muka irfan

suka sgt menonggeng..kenapa ntah
nak belajar berdiri


dah letih..nak tido pulak

more pic @ http://liwaniel.fotopages.com

Monday, November 26, 2007

emergency

jumaat lepas masa amik mama balik keje, abah cakap rasa cam nak demam..sakit tekak...so balik keje tu singgah la klinik dekat ngan rumah...mmg abah demam....kesian tgk abah...macam dah tak larat....

balik rumah, lepas makan mlm, abah pun makan la ubat...doc bagi ubat demam, sakit tekak, pain killer dan antibiotik...lepas makan ubat abah masuk bilik nak tido..mama masih layan irfan lagi kat ruang tamu...5 minit lepas tu abah keluar bilik...pegi belek2 ubat yg dia makan tadi....abah ade alergik ngan satu jenis antibiotik...rupanya2 antibiotik yg doc bagi tu, antibiotik yg abah alergik....mula 2 gatals badan, selsema....mama terus ajak pegi hospital...sebab sebelum kawin dulu abah penah kena camni....kelam kabut mama bersiap...abah dah sesak nafas..risau betul mama....mama dah la tak leh drive..ade lesen je lebih...nasib baik FIL ade...dia yg bawak keta...nak pegi hospital sunway...jalan pulak je...abah dah semakin sakit dada dan sesak nafas...suara pun dah tak keluar....dah bengkak kot....risau betul mama....

sampai hospital terus gi emergency....doc bagi injection...rehat sekejap...abah pun ok...alhamdulillah...tuhan je tau perasaan mama masa abah sesak nafas tu....

ntah kenapa doc klinik tu bagi antibiotik yg abah alergik...dah ade rekod kat situ yg abah alergik antibiotik tu...mungkin dia tak tgk rekod dan bagi ke antibiotik tu...abah pulak makan je tak tgk dulu nama antibiotik tu...

mama risau betul masa tu...kalau dok rumah sendiri nanti camner..kalau tetiba ade emergency nak kena drive camne...mama tak leh drive...takut nak drive...lesen ade....mama nak kena belajar balik bawak keta ni...kena hilang rasa takut tu...mama takut sebab dulu penah accident sampai mama masuk icu...masa tu adik mama yg drive...tapi ni nak kena bljar jugak...kalau emrgency nanti camne....nak minta abah ajar mama drive balik....

alhamdulillah abah dah sihat..dah tak demam pun..dia punya la risau takut belum baik demam....ahad tu dia ade job shoot gambar wedding...

happy 1st birthday dyna

sabtu lepas kitorang pegi birthday party dyna kat subang bestari...mula2 sampai irfan tgh tido...letih sgt kot sebab satu hari keluar jalan....tak lama lepas tu dia bangun..mula2 mood tak baik..baru bangun tido...lepas tu dia la yg paling seronok...main belon la...main ngan babies lain la...tersengih2 je dia...

seronok pegi birthday party tu...irfan pun seronok...tapi mama terkilan sikit...abah tak bawak camera...tak dapat la amik gambar aksi2 irfan...rugi betul...abah pun menyesal sebab tak bawak kamera...takpela...

balik rumah je irfan terus zzzzzz....dah ngantuk sgt la tu...

irfan tgh tak sihat sekarang..batuk2 lagi...start jumaat hari tu..skarang dah semakin teruk pulak...nampak gaya nye kena neb lagi la tu...baru je seminggu sihat...kena balik...berat pun turun balik la tu..tak nak menyusu, makan...baru je nak naik berat dia...sedih betul..

Friday, November 23, 2007

Renungkan/lihatlah betapa sayangnya kita pada mereka... ..

dapat email ni dari seorang kawan..very interesting dan menyentuh kalbu...kadang2 kita terlupa menghargai org yg byk berkorban dan menyayangi kita

Renungkan/lihatlah betapa sayangnya kita pada mereka... ..

Pernahkah anda menatap orang-orang yang anda sayang saat mereka sedang tidur? Kalau belum, cubalah sekali saja menatap mereka saat sedang tidur. Saat itu yang tampak adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dari seseorang. Seorang artis yang ketika di panggung begitu cantik dan gemerlap pun akan tampak polos dan jauh berbeza jika ia sedang tidur. Orang paling kejam di dunia pun jika ia sudah tidur tak akan tampak wajah bengisnya.

Perhatikanlah ayah anda saat beliau sedang tidur. Sedarilah, betapa badan yang dulu kuat dan gagah itu kini semakin tua dan lemah, betapa rambut-rambut putih mulai menghiasi kepalanya, betapa kerut merut mulai terpahat di wajahnya. Orang inilah yang tiap hari bekerja keras untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya. Orang inilah, rela melakukan apa saja asal perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar.

Sekarang, beralihlah. ... Lihatlah ibu anda... . Hmm... kulitnya mulai keriput dan tangan yang dulu halus membelai- belai tubuh bayi kita itu kini kasar kerana menempuhi kehidupan yang mencabar demi kita. Orang inilah yang tiap hari menguruskan keperluan kita. Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan membebeli kita semata- mata kerana rasa kasih dan sayang, dan sayangnya, itu sering kita salah ertikan.

Cubalah menatap wajah orang-orang yang kita cintai..sayangi itu... Ayah, Ibu, Suami, Isteri, Kakak, Adik, Anak, Sahabat, Semuanya... Rasakanlah sensasi yang timbul sesudahnya. Rasakanlah energi cinta yang mengalir perlahan-lahan saat menatap wajah mereka yang terlelap itu. Rasakanlah getaran cinta yang mengalir deras ketika mengingat betapa banyaknya pengorbanan yang telah dilakukan orang-orang itu untuk kebahagiaan anda. Pengorbanan yang kadang-kadang tertutupi oleh salah faham kecil yang entah kenapa selalu saja nampak besar.

Secara ajaib Tuhan mengatur agar pengorbanan itu akan tampak lagi melalui wajah-wajah jujur mereka saat sedang tidur. Pengorbanan yang kadang melelahkan serta memenatkan mereka namun enggan mereka ungkapkan. Dan ekspresi wajah ketika tidur pun membantu untuk mengungkap segalanya. Tanpa kata, tanpa suara dia berkata... "betapa lelahnya..penatnya aku hari ini". Dan penyebab lelah dan penat itu? Untuk siapa dia berpenat lelah Tak lain adalah KITA... ..

Suami yang bekerja keras mencari nafkah, isteri yang bekerja keras mengurus dan mendidik anak, juga rumah. Kakak, adik, anak, dan sahabat yang telah menemani hari-hari suka dan duka bersama kita. Resapilah kenangan-kenangan manis dan pahit yang pernah terjadi dengan menatap wajah-wajah mereka. Rasakanlah betapa kebahagiaan dan rasa terharu seketika menerpa jika mengingat itu semua.

Bayangkanlah apa yang akan terjadi jika esok mereka "orang-orang terkasih itu" tak lagi membuka matanya, untuk selamanya ... "

Thursday, November 22, 2007

akhirnya..

mama start keje masa irfan 4 bulan...masa tu hantar irfan kat nursery dekat ngan rumah..tapi kesian irfan..hantar nursery hari gelap...jemput pun dah gelap...pastu mama hantar kat nursery dekat ngan tempat keje mama...dapat la mama selalu jenguk2 dia..tapi mama mmg tak puas hati ngan nursery ni...macam benda yg mama tak puas hati...mama mmg nak hantar irfan kat nursery lain...tgh survey2...

mama dan abah nak hantar irfan ke taska tm...tapi dah full..dalam waiting list...mama masukkan nama irfan masa mama mula2 start keje....tunggu punya tunggu..akhir nya...minggu lepas taska tm call...diorg cakap ade kekosongan untuk irfan start januari nanti...abah pun akan pindah ofis kat bangunan sebelah menara tm tu..senang la..semua dekat2 ngan irfan...leh la jenguk2 jugak..

so, start tahun depan irfan akan dok kat taska baru...tak tau la irfan nak ke tak...mesti mula2 dia nangis..skarang dia dah tak nak ngan org yg dia tak kenal...harap2 taska tm ni tak macam taska irfan skarang...

Wednesday, November 21, 2007

7 Secrets to Loving the Life You Live

Living a richer, more rewarding life isn't always about achieving a goal or dream; sometimes it's simply a matter of adding a bit of peace, connection, and balance to the life you already have.

CREATE A MANTRA

When the stress begins to build, repeating a personal mantra will work wonders to return you to a state of peace and calm. While many mantras revolve around religion, this is by no means a requirement.Short phrases such as "I am in control" or "This too shall pass" can work just as effectively. The only requirement is that it works for you.

FOCUS ON TH EMOMENT

In times like these, the multitasker is king - or queen. And this may be part of the problem. You may be able to split your focus among more than one task, but this could end up splitting your efficiency and peace of mind as well.Whatever you do, try to focus intently on that one thing. Have to prepare breakfast? Listen to the sizzle of the sausage in the pan, the feel of the fork in your hand, and the taste of each bite you take.

ORGANIZE YOUR ENVIRONMENT

The space around you if often a strong indicator of what's happening inside you. A cluttered or disorganized home or office makes for just as much clutter and disorder in your mind.To steer clear of the chaos and confusion, spend five minutes every day cleaning up or clearing out the easiest targets for clutter accumulation in your home or office. Junk mail continue to pile up on the kitchen counter? Miscellaneous items always end up on your night stand? Now's the time to clear the clutter.

DO SOMETHING FOR SOMEONE ELSE

With so much thought consumed by personal matters, it can be easy to overlook the problems of others. This not only keeps you from lending a hand to those in need but also from experiencing a sense of contribution and connection only possible through doing something for someone else.Host a blood or food drive, volunteer at the local library, or share the gift of literacy with those who can't yet read. Don't have the time for a major commitment, gather extra clothes or blankets and donate them to your local shelter or the Salvation Army.

DO SOMETHING FOR YOURSELF

As strange as it may sound, people often have a much harder time with this task than with doing something for others. Our gut reaction is to feel a sense of guilt or selfishness when it comes to taking care of ourselves, but there's nothing selfish about it. If you don't tend to your own needs and wants, you can't begin to be there for someone else.Create a list of ten ways with which to treat yourself. Do you love spending a few hours reading without interruption? A game of pick-up basketball at the gym? Perhaps a day at the spa? When the time comes for a quick recharge, pick an item from your list and enjoy.

TURN UP THE QUIET

Life is full of noise. Everywhere you go, something is beeping, blaring, or bopping its way into your ears. Not only does this overabundance of noise create mental and physical stress but it also keeps out the soothing sounds of the natural world around you.For thirty minutes each day, turn off every appliance, machine, and piece of equipment in your home. No television, no stereo, not even your dishwasher. You'll quickly find a little time spent in silence will help to ease your nerves and give you the chance to finally get in touch with your thoughts.

PRACTICE PATIENCE

Perhaps the most difficult tip to pull off, but also the most beneficial, is bringing a sense of patience and acceptance into your life. If you tried hard enough, you could easily find something to complain about twenty-four hours a day, but at the end of the day you wouldn't be any better off - things would actually be worse.When you encounter a situation that tests your patience, focus first on how you can improve upon it. If you can't, accept the facts and move on. Getting upset wastes every ounce of your energy that could be spent making things better. The next time you're stuck in line or trapped in a traffic jam, think only about how you can make the situation better. If no solution comes to mind, accept it with patience and understanding

taken from
http://www.motivation123.com/motivation-articles5.html

How Can I Encourage My Young Child to Read?

As a parent of a young child, you are probably more concerned about your child's progress in reading than in any other subject taught in school. To achieve in math, science, English, history, geography, or any other subject, your child must have reading skills that are developed to the point that most of them are automatic. He can't be struggling to recognize words in a school textbook when he is trying to read quickly to grasp the meaning of the text. In other words, children must learn to read before they can read to learn.

Why Should Parents Encourage Children To Read?

Many parents recognize the value and enjoyment of reading to their young children but perhaps are not clear about how they can help their children become better readers. Because reading is so important to children's success in school, parents can and should help their children become interested in reading and encourage growth in their reading skills. "Learning to read is a lengthy and difficult process for many children, and success in learning to read is based in large part on developing language and literacy-related skills very early in life" (Lyon, 1997). Young children develop a more positive attitude toward reading if they experience warm and close contact with their parents while reading.

What Are Some Ways To Encourage Young Readers?

The most important thing to remember is that reading should be an enjoyable experience. The following activities can help you stimulate your child's interest in reading.

Talk with your infant or young child before he learns to read. Talking with your child before he even speaks will help him learn important language skills. Most children need strong oral language skills if they are to develop as readers and writers. Using short, simple sentences, you can talk about your daily activities, what he is seeing and doing, his environment, sizes of objects, the shapes of signs, and so forth.

Read to and with your child at least 30 minutes each day. Your child will gain awareness of the conventions of reading (left to right, top to bottom), and even the very young will gain vocabulary. Running your index finger under the print as you read will help your child notice that printed words have meaning. Gradually you can ask her to identify letters and sounds.
Sing songs and recite poems and rhymes that have repetitive sounds. Repetition makes it easier for your child to pick up on the patterns in the sounds you make.

Make sure your child's day care provider, nursery school teacher, or preschool teacher reads aloud daily and offers books for your child to look at.

Model good reading habits. Help your child understand that reading is important by letting him see you reading maps, books, recipes, and directions. Suggest reading as a free-time activity. Keep books that are of interest to your child in an easy place for him to reach.

Visit your local library. While you're there you can sign your child up for preschool story time and let her choose some books to take home.

What Are Some Ways To Encourage School-Age Readers?

Once your child begins nursery school, preschool, or elementary school, you should work with her teacher to improve her reading skills. Many teachers are now sending home practical ideas for parents to use with their school-age children to help them develop skills and to encourage good reading habits. Ask your child's teacher for these practice activities. By reinforcing the skills your child's teacher emphasizes, you will be supplementing what he has learned about reading throughout the school day. Additional ways to encourage your school-age child to read are listed below.

Continue being a good role model. Let your child see you read.

Encourage your child to read on her own at home. Reading at home can help your child do better in school.

Keep a variety of reading materials in the house. Make sure to have reading materials for enjoyment as well as for reference.

Encourage your child to practice reading aloud. Frequently listen to your child read out loud and praise her often as she does so. Offer to read every other page or even every other chapter to your child. Have conversations and discussions about the book with your child.

Write short notes for your child to read. Write down his weekly household responsibilities for him to keep track of or put a note in his lunch bag.

Encourage activities that require reading. Cooking (reading a recipe), constructing a kite (reading directions), or identifying a bird's nest or a shell at the beach (reading a reference book) are some examples.

Establish a reading time, even if it's only 10 minutes each day. Make sure there is a good reading light in your child's room and stock her bookshelves with books and magazines that are easy to both read and reach.

Talk with your child. Talking makes children think about their experiences more and helps them expand their vocabularies. Ask your child to give detailed descriptions of events and to tell complete stories.

Give your child writing materials. Reading and writing go hand in hand. Children want to learn to write and to practice writing. If you make pencils, crayons, and paper available at all times, your child will be more inclined to initiate writing activities on his own.

Restrict television time. The less time your child spends watching television, the more time he will have for reading-related activities.

Visit the library once a week. Have your child apply for her own library card so she can check out books on her own for schoolwork and for pleasure reading. Ask your child to bring home a library book to read to a younger sibling and encourage her to check out books on tape that she can listen to on long car trips.

Work in partnership with your child's school. The more you know about the type of reading program his school follows, the more you can help by supplementing the program at home. Offer to volunteer in the classroom or school library as often as your schedule allows. Ask the school for parent participation materials.

To help your child succeed in school, you should do your part to ensure that he or she starts school with a strong foundation in language and literacy-related skills and a desire to learn to read. In the early elementary years--from first through third grades--your child will continue learning how to read, which is a complex process that is difficult for some and easy for others. Take care during these years not to overemphasize the process of learning to read while encouraging your child to practice reading often. Reading for pleasure and interest will help your child to develop reading skills and will give your child the opportunity to practice these skills in meaningful ways.

article from http://www.babyzone.com/toddler_preschooler_development/early_education/a863

Tuesday, November 20, 2007

no..no...

rambut irfan masa lepas potong masa bulan puasa lepas

ni rambut dia sekarang

abah: cepat jugak ye rambut irfan tumbuh...baru je cukur bulan lepas

mama: mmg rambut irfan cepat panjang

abah: nak cukur bagi botak balik la

mama: jangan..biar la panjang balik dulu

abah: alah...botak kan senang..hensem ape

mama: no..no

manja nye


rasa ingin tahu dan belajar si kenit ni dah semakin bertambah...kalau nampak sesuatu yg baru mesti dia tunjuk2...selagi kita tak bagitau benda tu ape, tak bagi dia tgk dekat2, selagi tu la dia tunjuk2 sambil mulut membebel2....


semalam tgh dukung2 irfan, tetiba dia tunjuk2 sesuatu sambil mulut bebel2...rupa2 nye dia nampak rambutan atas meja...irfan belum pernah tgk rambutan yg betul...dia excited sgt bila nampak rambutan..dia macam nak pegang..bila mama dekatkan dia ngan rambutan tu, dia macam geli2, tak nak pegang...hehehe...kelakar pulak...mama pun amikla sebiji bagi dia pegang, dan bagitau tu buah rambutan...dia pun pegang2 la sambil tersengih2...bila dah bosan dia gi main benda lain pulak..


sekarang ni irfan makin manja...suka buat suara2 manja...sampai mama & abah geram nak picit je pipi dia...hehehe...tiap2 malam, kalau mama teman dia main, dia mesti merangkak duduk atau baring atas riba mama...kekadang tu bawak buku suh mama bacakan...kekadang abah jeles sebab irfan asyik nak bermanja ngan mama je....


irfan pun dah pandai nak ajak tido kalau dia dah ngantuk...dia panjat mama suh mama bawak masuk bilik..irfan ni kalau nak tido mesti kena atas katil, dalam bilik...kalau kat ruang tamu ke mana2 tempat lain mesti dia susah nye nak tido...


semalam adik mama dtg hantar kereta makcik..makcik gi abu dhabi...minta tolong jaga keta dia...diorg dtg berempat...adik mama 2 org, sepupu, dan kawan diorg...janji kol 8.30...tunggu punya tunggu kol 10.30 baru sampai...irfan pun dah ngantuk...tapi bila pakcik2 dia melayan, terus hilang ngantuk dia...


irfan pantang tgk mama pakai tudung..mesti dia terus suh dukung..kalau tak dukung dia nangis cam kena cubit2 je...dia tau mama nak jalan, takut kena tinggal...


Monday, November 19, 2007

13 mos la

irfan dah 13 bulan


progress si kenit ni


* dah start nak blajar berdiri sendiri..boleh la berdiri tanpa pegang ape2 dalam 10-15 saat..tapi lum stabil lagi...si kenit suka sgt nak berdiri sendiri..nak kena selalu tgk...takut jatuh lak

* gigi dah 2 btg kat bawah

* suka kalau org puji dia..tepuk tangan sambil tersengih2 bila org cakap dia pandai

* suka buku..kalau nampak buku mesti suh mama/abah bacakan..kalau takde org layan dia jerit marah

* dah mula kurang makan..tak tau la bulan ni berat dia naik ke tak...nak pegi check nanti..susu mmg dia minum sikit je

* makin lasak si kenit ni tido...ke kadang dah sampai ke kaki katil...bahaya betul..nak kena cabut katil la camni..tido bawah je...irfan dah tak nak tido dalam cot

* suka tgk cat, ayam..tunjuk2 sambil mulut membebel2

* dah tak nak dok dalam carseat...camne ni?

* kalau mama tgh tgk tv..irfan suka panjat baring/duduk atas riba mama sambil buat suara manja dan tersengih2 manja..nak bermanja2 la tu..comel betul

Wednesday, November 14, 2007

rice pudding

last week mama try bagi si kenit rice pudding untuk breakfast...si kenit suka

recipe from http://www.wholesomebabyfood.com/

Rice Breakfast Pudding
1/2 cup (Brown/or Jasmine) Rice (grind to barley size - don't grind if serving to a Toddler
)

2 cups water
1/4 cup apples sliced into small dices or
slivers

1/4 cup raisins (optional)
1/8 cup brown sugar (optional) (mama tak letak gula
untuk irfan)

2 tsp cinnamon
1/2 tsp ginger

1. Combine all of the above ingredients in a medium
saucepan.

2. Cook over medium-low heat for 30 minutes or until
rice is soft, fragrant and a bit soupy

3. Stir 1/8 cup milk into the rice, keep on heat for 10
more minutes.

Keep a close watch to ensure that the consistency
remains soupy but not pasty.

4. Stir frequently to stop sticking to the pot and add
more milk or water if necessary.

5. Serve warm then transfer remaining portion to the
fridge.

Self-esteem

What is self-esteem?

# Self-esteem is liking yourself. It is not conceit or boastfulness, but believing in yourself and what you do.
# Self-esteem is how you feel about yourself as a person and knowing that there are things that you can do well – in other words, it is about being and about doing.
# Part of self-esteem is feeling that you have a place in the world where you belong – that you are part of a family where you matter. It is knowing about your roots and having confidence in your future. This can be a problem for children who have
come from other countries and lost touch with their ‘roots’. It can also be a problem for children who have been part of a family break-up if they are split off from part of their family and its history.
# Self-esteem is about what matters to you. If you want to be good at sport but everyone tells you that you are good at art, it will not help your self-esteem very much. If you get encouragement and help in something you want to do, and you succeed, your self-esteem will grow.

How self-esteem is developed

Babies
# Very young babies don't have a sense of themselves as being separate human beings so they don't really have self-esteem as such. They gradually learn that they are loved and lovable because people care for them gently, look after them when they cry and smile at them consistently. When this happens it says to the baby: ‘You matter in the world’.

Toddlers
# As infants grow to become toddlers, they still don't have a complete understanding about themselves. For example, if a one-year-old is standing on the end of a rope that she is trying to pull, she may not move her feet off the rope. This is because she doesn't yet realise that both the feet and the hands belong to her. One-year-olds still don't understand that all of their body and mind belong to them. Every time they learn a new skill they add to their sense of being able to do things and learning who they are.

# When they say 'No' they are really saying: ‘I am learning that I am a separate person and this is very exciting and important for me. I can practise this by saying “No” even if I do want the ice-cream that you are giving me’.

# Toddlers learn about themselves by learning
what they look like, what they can do and where they belong. They find it very difficult to share because they are just learning who they are and what is theirs.

# Toddlers see themselves through their parents' eyes. If their parents see them as special and lovable and show them and tell them this often, they will develop self-esteem. If they keep getting messages that they are not lovable or a nuisance they will not so easily develop self-esteem.

Preschoolers
# By age three or so children have learned that their bodies and minds are their own. They can manage time away from their parents or main caregivers because they have an inner sense of feeling safe. They still learn their self-esteem in fairly physical ways, by comparing themselves with others, e.g. who is the tallest, who is the fastest.

Primary school age children
Self-esteem tends to fall in many children when they start school and have to cope in a strange new situation with lots of other new children and new rules to learn. Self-esteem in the primary school years is about how well children manage the learning tasks of the school, how they do at sport, how they look and how they can make friends with other children. Stresses at home, such as parents fighting with each other, can affect children's self-esteem. So can problems at school, such as having trouble with schoolwork, being bullied or not having friends.

What parents can do
Most parents will worry about their child's self-esteem at some time. Here are some things you can do to help nurture your child's self-esteem.

# Tell your child often that you love her and let her see that you are glad she is who she is.


# Show your child that you love her by spending time with her, listening to her point of view, and being willing to help her achieve her goals, e.g.
drive her to sport and watch when she plays.

# Support her schoolwork – take an interest without taking over. Support school working bees or volunteer at the tuck shop if you can.

# Encourage friendships, make her friends welcome and get to know them.

# Provide help with schoolwork if she needs extra support but don't always focus on what she is not good at – children need to practise what they are good at to feel successful.

# Talk with the teacher. A good relationship between school and home is very important.

# Help your child to explore any hobbies that she is interested in.

# Help your child feel that she is needed in your family. Keeping in mind your child's age, ask and expect some help with the family chores, such as feeding pets, setting the table (tasks that contribute to the family, not just cleaning up her own mess).

# Let your child assist you with something, e.g. teenagers may be better than you at making the video or DVD work.

# When you play games with your primary school age child make sure that she has opportunities to win. Children who occasionally win, find it easier to be good losers.

# Involve them in the wider family; help them to know about their relatives, your family and its history.

# Keep special mementoes of their successes and important milestones.

# Keep little family rituals, e.g. a story at bedtime, a special goodbye kiss or other ways of doing things that are special to your family.

# Celebrate achievements and successes.

# Don't solve all problems for your child. Help her learn problem-solving skills and learn to feel that she can manage many things for herself. Show her that you have faith in her.

# If children have had a lot of changes, such as coming from another country, parents separating, or even moving house a lot, try and keep them in touch with their roots as much as you can. Keep a diary with pictures of where they have been. Try to keep them in touch with both sides of the family if possible. Let them know what you can about their family history. Adopted children can have two sets of roots.

Messages that damage children's self-esteem

# Ignoring them and not taking an interest in them.

# Messages that say you do not like the child, e.g., ‘I love you but I don't like you’.

# ‘You are ... ’ messages that say something bad about them as people, e.g., ‘You are lazy, untidy, naughty, a nuisance, a bully, shy, a sook ... ’

# Comparing them with others, especially their brothers and sisters.

# Giving messages that life would be better without them, e.g., ‘If it weren't for the children we could have a good holiday' or ‘I wish you hadn't been born’.

# Threatening to leave them if they do not do as you wish.

# Frowning or sighing when they want to talk to you or ask you for something.

Special tips for parents

# It is important to look after your own self-esteem too. It is part of good parenting to let your children see that you feel good about yourself.

# Take time out for yourself regularly. Do some things you really enjoy or feel proud of. For example take a bubble bath, join a team, read a book, go for a walk or a run, go to a movie, learn something new.

# Spend some time with friends who support you and help you to feel good.

# If you have a partner make sure that you keep regular time to be together.

Reminders

# Self-esteem is very important for everyone.

# Young children learn self-esteem through what they can do and through what their parents think of them.

# ‘Put down’ messages really damage self-esteem.

# ‘Doing’ messages, such as giving time, hugs and smiles, are very important in building self-esteem.

# Self-esteem is learned and can be changed.

# Take care of your own self-esteem as well.

copy & paste from =>
http://raisingchildren.net.au/articles/self-esteem_-_cyh.html/context/734

Tuesday, November 13, 2007

walker-to-wagon

irfan's new fisher price walker-to-wagon..tak de la baru sgt..dah nak sebulan jugak la...ni hadiah birthday irfan..kawan abah yg hadiahkan...thank you so much haziq & nana....
irfan mmg suka tolak walker ni...kalau letak irfan dalam walker yg biasa tu dia tak suka...tak bebas...kalau walker-to-wagon ni irfan leh berdiri dan tolak sendiri walker tu...kadang, si kenit ni letak semua toys dia yg kecik2 dalam walker tu baru dia tolak...tapi bila dia dah bosan tolak, dia panjat pulak roda walker tu....bahaya betul la si kenit ni

Monday, November 12, 2007

jatuh katil la

ni jadi khamis lepas...si kenit atas katil...mama tgh buat susu...mmg salah mama....si kenit dah pandai turun sendiri dari katil..walaupun tak stabil...selalu nye mmg dia turun sendiri dan mama tgk la kot2 dia terjatuh sebab lum stabil...

selalunya mama tak letak bantal kat hujung katil...kalau letak, si kenit tak tau tu dah hujung katil....hari tu mama letak pulak bantal kat situ....mama tgh buat susu kat situ jugak...sambil2 tu tgk2 la si kenit...si kenit suka main enjut2 kat bantal peluk tu...dia ingat tu bukan hujung katil, dia terus merangkak atas bantal tu....bila mama pusing je nak tgk irfan, tetiba dgr bunyi benda jatuh..si kenit dah jatuh katil....ter tiarap, tersembam kat lantai....menggigil mama...susu yg mama pegang terlepas...habis tumpah semua...si kenit menangis la...nasib baik ade karpet dan bantal peluk tu jatuh sama...so si kenit ni terjatuh atas bantal...takut betul mama...mama pujuk2 si kenit..nangis kejap je...check2, tgk pipi dia belah kiri dah lebam sikit...rasa bersalah sgt...mmg salah mama..mama tak sepatut nye letak bantal situ dan selalunya mama selalu pusing tgk irfan...kali ni bila dah siap bancuh baru mama pusing nak tgk irfan....sorry sayang

sampai hari ni lebam pipi tu masih biru lagi sikit2...sedih mama bila tgk lebam tu

lepak rumah

weekend lepas tak pegi mana2 pun...best pulak dok rumah lepak2...hehehe...sabtu petang pegi open house dan house warming kawan mama kat desa alam...balik tu singgah jusco ioi mall..konon2 nye abah nak deliver album kat customer dia...tapi customer dia sangkut kat jem...tak lepas2 dah 2 jam..kesian...sabtu tu kan semua jalan ke kl jem...so ahad je la abah deliver album tu..

ahad pagi2 ikut abah pegi deliver album kat customer dia...alhamdulillah, customer puas hati dengan album tu...siap nak minta print gambar2 lain lagi...balik tu singgah kedai cat..saje survey2 cat..hehehe...

sepanjang weekend si kenit ni tak meragam...good boy...main je keje dia, baca buku...seronok kot abah ade kat rumah time weekend...tak habis2 dia bergurau ngan abah dia....

jumaat lepas bos mama masuk wad..disyaki denggi...bos mama ni workaholic..sakit2 pun dia dtg ofis...sampai dah betul2 tak larat baru la dia gi hospital...semoga cepat sembuh

Friday, November 9, 2007

gigi saya


first gigi irfan tumbuh masa dia 11 bulan...sekarang nak masuk 2 dah gigi dia...nasib baik masa nak tumbuh gigi tu dia tak demam...

Wednesday, November 7, 2007

ikea

ape yg nak tulis hari ni..takde idea pulak...

semalam mama dan abah cuti...abah mc sebab sakit mata......mula2 ingat nak lepak2 kat rumah je..tetiba abah ajak pegi jalan2 ikea pulak...dia kata kalau weekend nanti sure ramai org....so kami pun pegi la jalan ikea semalam...

sampai ikea dalam kol 11 lebih...saje je jalan2 nak tgk interior design...kami mmg suka pegi ikea ni...dari sebelum kawin lagi...kalau bosan2 mesti pegi jalan2 kat ikea...abah la yg paling suka pegi ikea ni........irfan pun suka semalam...semua benda dia tunjuk2 sambil membebel2....ade jugak yang abah beli....

sebelum2 ni ade jugak barang yang abah beli kat ikea ni...macam besi penyangkut baju, papan utk buat rak la...tapi tak pasang2 sampai skarang...semangat masa nak beli je...pasang nye tak jugak...bila nak pasang nanti baru la mencari benda tu satu rumah...dia dah tak tau letak mana...abah..abah...

kami jalan2 ikea tu sampai ptg...balik rumah sebelum org balik keje...kang jem pulak jalan...esok cuti deepavali...nak buat ape ye esok...ingat nak balik teluk intan...tapi jumaat mama tak cuti pulak...abah kata nak siapkan gambar, nak print esok...so mama kena susun gambar2 tu dalam album nak deliver kat customer...ikut abah print gambar je la esok..

Monday, November 5, 2007

yeay...rumah sendiri

dalam entry yg lepas mama tulis tentang kami tgh fikir sama ade nak beli rumah atau buat...akhir nye mama dan abah buat keputusan untuk beli rumah...sebab proses nak tukar nama tanah tu mungkin ambil masa yg lama sebab nak kena cari tuan punya tanah dulu...

mula2 mama minat satu kondo kat puchong jugak....kat bandar bukit puchong...tapi abah tak minat sgt...sebab kena bayar maintenance tapi facility dia abah tak berapa suka sebab tak byk....tapi jumaat lepas abah tetiba setuju pulak nak beli rumah tu...mama pun seronok la...cadang nya sabtu lepas nak pegi book rumah tu...

sabtu pagi kami pegi pusing2 lagi area puchong cari rumah...kami ternampak satu banner....pegi la tgk show house tu...tgk2 je showhouse tu abah terus minat...kondo jugak...besar sikit dari nilam puri...
abah suka rumah tu sebab:-
1. dekat sgt ngan rumah skarang...boleh la selalu jenguk2 bapak nye
2. kondo tu boleh nampak rumah yg kami duduk sekarang
3. affordable
4. maintenance mahal sikit dari nilam puri, tapi facilities nye banyak..ade swimmping pool, gym besar (ni yg abah paling suka), badminton court, squash court, basketball court, playground dan macam2 lagi
5. kawasan kondo yg cantik..macam dalam taman....abah dah berangan-angan nak buat photoshoot kat situ..hehehe
6. yang ni mama dan abah paling suka...rumah tu dah siap...cuma tunggu cf je...lagi sebulan boleh masuk...hehehe..(blok lain dah ade org tinggal)
7. rumah tu sebagai asset..duduk situ dalam 10 tahun..lepas tu, buat la rumah kat tanah skarang..rumah tu nanti sewakan...

baru tgk sekali abah mmg dah berkenan ngan rumah tu...mama tak kisah mana2 pun...balik rumah kami terus buat kira2...kena bersusah payah sikit la dalam setahun nanti....tapi takpela..kalau tak sampai bila2 pun tak beli rumah sendiri nanti....

ahad pagi2 lagi kami bawak bapak abah pegi tgk showhouse kondo tu....lepas tu kami pun book rumah tu dan bayar downpayment...

mungkin awal tahun depan baru boleh masuk rumah...kena settlekan loan semua dulu...tak sabar pulak nak masuk rumah baru..hehehe

Thursday, November 1, 2007

yang mana satu?

sekarang ni kami tgh dok survey2 rumah...at last..abah setuju nak dok rumah sendiri...sekarang ni tgh giat survey rumah...bila ade masa free je mesti gi pusing2 cari rumah....hmmm...mahal jugak ye rumah skarang ni...pening kepala jugak....ade yg dah berkenan tapi mahal nye la pulak...

sekarang ni mama tinggal ngan mertua...ade tanah lagi kat depan rumah tu...memandangkan rumah2 sekarang ni mahal, so abah dapat idea nak buat rumah kat situ...hmmm...mama tak kisah la..asalkan ade rumah sendiri....tapi sebelum tu nak kena bahagikan lot tanah tu utk adik beradik abah..pastu nak tukar nama....byk proses nye...macam lama je nak settle...byk prosedur lain....lama tak nak settle semua2 tu?...mama nak la ade rumah sendiri sebelum raya tahun depan...hehehe...dah tak sabar ni...

mama rasa baik beli je rumah dah siap..tak yah pening2 kepala...tapi abah rasa baik buat rumah sendiri...murah sikit...so..ape pendapat semua?...beli rumah siap atau buat rumah?...leh bagi pendapat tak?

oppss..lagi satu...tanah tu sekarang masih nama tuan punya tanah dulu...masa FIL beli dulu tak terus tukar nama...sekarang ni tuan tanah tuu tak dapat dikesan...so macam mana?...susah tak proses nak tukar nama tu....nak tukar nama tu perlu ade tuan tanah sebelum ni ke?...sape2 yg tau atau ade pengalaman leh la kongsi ye....

Tuesday, October 30, 2007

bedtime story


kebelakangan ni si kenit minat betul dengan buku...alhamdulillah...bila dia suka bukak buku, lepas tu tunjuk2, sambil mulut membebel2...macam dia tgh membaca buku tu..hehehe....mama / abah pun ajar la dia....

salah satu buku favourite dia, bedtime story....mama baru je beli buku ni...utk bacakan kat si kenit tu...dia suka buku ni...bila mama/abah tgh bacakan kat dia, dia dengar bersungguh sambil2 tu dia tunjuk2 gambar dalam buku tu...mama/ abah pun seronok bacakan utk si kenit...penah sekali tu mama bacakan buku tu...tetiba mama tgk si kenit dah tertido..tido duduk kat riba mama...hehehe..dah ngantuk sgt la tu...

mama tgk si kenit ni sekarang dah semakin menunjukkan sikap ingin tahu dan belajar..bagus la sayang...

Monday, October 29, 2007

abah dan photography


abah ni buat part time wedding photography...ntah bila dia tetiba minat nak menceburkan diri dalam bidang photography ni...mungkin sebab frust tgk gambar kawin kitorang tak cantik...hehehe...tapi mmg tak cantik pun...

masa mula2 abah nak menceburkan diri dalam bidang ni, mama tak berapa suka...sebab nye abah ni suka hangat2 taik ayam....dia suka ikut kawan....mula2 kawan2 dia yang ajak dia...abah beriya2 sgt.. so mama biarkan jela...first job dia, ambik gambar wedding salah satu best friend dia...masa tu guna kamera digital biasa je....abah dah mula cari maklumat pasal photography dari internet, join forum, tgk website photog2 yg lain...

abah mula la nak beli kamera dslr pulak..dia kata nak buat bisness..mama membantah mula2..tapi akhir nye dia berjaya memujuk mama....dia bersama 2-3 kawan2 dia mula la menceburkan diri dalam wedding photography ni...

mula2 customer dia kawan2 je...harga pun kawan2 jugak la...sikit je untung nye...tapi abah kata takpe...baru nak naik...macam halangan dan cabaran abah dan kawan2nye...ade customer yg tak nak bayar, kena tipu ngan kawan lain(bukan partner photog nye) dan macam2 lagi...tapi tidak melemahkan abah...mama pun jadi minat photography ni...mama pun ade blajar editing gambar sikit2 dari abah...mama skarang jadi penyokong kuat abah( kekadang sedih gak bila abah tiap2 minggu ade job..)...

skarang, alhamdulillah customer abah dan partner2 nye bertambah ramai..bukan hanya kawan2 sahaja..skarang customer abah ade yg luar dari kl...kalau yg luar dari kl, mama mesti la ikut...leh la jalan2 sambil2 tu...hehehe...skarang ni abah dan kawan2 nye bukan saje shooting gambar wedding saje, ade shoot gambar golf, dinner, majlis berbuka posa.....abah pun dah menambah acessori kamera nye, blaja teknik2 baru bagi memantapkan lagi gambar2 yang di shoot nye....hasil dari tu dapat la jugak menambahkan duit belanja harian...alhamdulillah....

semoga abah dan partner nye akan lebih maju dan berjaya....

(ingat nak buat family photoshoot...tapi bila ntah...masing2 sibuk...teringin nak amik gambar kawin sekali lagi...gambar kawin dulu tak cantik...amik kat studio...boleh ke?...hehehe)

batuk2

alhamdulillah...kebelakangan ni irfan dah kurang kena batuk2 berkahak...bila tumbuh gigi pun tak demam....last bawak dia jumpa paed sebab tak sihat bulan 9 hari tu...

3-4 hari ni irfan tak sihat balik...kena selsema, batuk2 berkahak balik...start jumaat hari tu si kenit ni asyik meragam je...tido malam pun tak lena...tido sejam, pastu dia bangun nangis2...3-4 kali dia bangun nangis2 sepanjang malam tu...sampai kitorang tido kat ruang tamu....siang pun dia asyik meragam...semua tak kena...nak dukung je...minum susu tak nak..makan tak nak...dada dah bunyi2 dah....semalam badan dia panas sikit....

pagi tadi tgk irfan dah ceria sikit...takde la asyik2 nangis...dah nak gelak, main2 balik...pagi tadi bawak jumpa paed...irfan kena neb...inhaler still on lagi...paed bagi singulair, ubat alahan dan inhaler(sbb yg kat rumah dah nak habis)...

hari ni abah irfan cuti, tapi still kena hantar si kenit ni ke nursery...abah irfan ade byk benda nak diuruskan hari ni...cuti mama pulak dah habis...mama tgk irfan cam dah ok sikit..dah tak meragan...bunyi kahak kat dada pun dah kurang....so hantar jugak la dia kat nursery...mama kena keje...dah pesan kat abah, habis je semua urusan, jemput si kenit dari nursery...

mengamuk...

asal la si kenit ni kuat ngamuk....kalau benda yg dia nak, tak dapat, ngamuk...mama tak bagi dia makan makanan adult, ngamuk....nak tido pun ngamuk....ntah la...kalau ngamuk tu jerit2, keras2 kan badan, nonggeng2...kalau tgh ngamuk mama tak leh nak pujuk ngan dukung dia...kang terlepas pulak...kuat dia meronta kalau tgh ngamuk....pernah sekali dia ngamuk nak main ape ntah..tak ingat dah...mama nak dukung la dia...dia meronta, keras2 kan badan..pastu tak sempat mama nak pegang kepala dia, dia menggeliat ke belakang...kepala terantuk kat lantai...huh...mama yg risau...menangis la dia....nasib baik takde ape2...

lagi satu stail dia...kalau tgh ngamuk....dia suka jatuhkan badan dia ke belakang...tgh2 duduk, pastu terus terlentangkan diri sendiri kebelakang...tapi dia pandai pulak...dia buat camtu kalau atas katil je...so takdela sakit kan...tapi ade 2-3 kali dia salah bajet...dia terlentangkan diri pastu terantuk kat dinding/ kepala katil...ish..ish....sakit tu...

camner la nak bagi si kenit ni kurang ngamuk...kalau ngamuk sikit2 takpela...ni sampai menyakitkan diri dia sendiri...risau pulak mama ni...ade tips tak?..

Tuesday, October 23, 2007

luahan

macam2 jadi kebelakangan ni...air mata ni tak berhenti2 mengalir....hati ni dah semakin kecik...ya allah..kuatkan semangat hamba mu..berikan ku kekuatan menghadapi segala dugaan dan rintangan kehidupan ni....amin

milestones

should be able to

* Imitate others sounds and activities....checked
* Babble different word like sounds....checked
* Indicate wants with gestures other than crying....checked
* Clap hands and bang objects together...checked
* Say one word other than mama or dada....checked
* Crawl well....checked
* Walk holding onto furniture well...checked
* Fearful of strangers....checked
* Pull off socks...checked

will probably be able to

* Say two or more words other than mama or dada
* Take a few steps
* Understand simple instructions....checked
* Test parents responses to certain behavior...checked
* Stand well
* Walk with help
* Shake head no

could possibly be able to . . .

* Walk well
* Scribble with markers or crayons
* Say three or more words other than mama or dada
* Respond to command without gestures
* Babble that sounds like her or she is talking a foreign language....checked
* Drink from a cup independently

Monday, October 22, 2007

my big boy...


17hb lepas irfan masuk setahun...besar dah anak mama ni....cepat je masa berlalu...masa kat rumah makcik mama kat ipoh, ade buat potong kek sikit...saje2 je...untuk bergambar2...hehehe...

progress irfan

* dah makin lasak...sampai berpeluh2 mama dan abah mengejar dia
* kuat makan...pantang tgk org makan
* dah pandai mengamuk kalau benda yg dia nak tak dapat..pening kepala mama
* suka main kejar2...ni mama paling suka sekali...nanti dia suh mama kejar dia..pastu dia merangkak laju2 sambil ketawa....kalau mama tak kejar, dia cari mama balik, pastu tersengih2 suruh mama kejar dia...comel...hehehe
* suka tgk binatang...ayam, kucing, burung..kalau nampak mesti dia tunjuk, pastu mulut membebel2...
* semakin manja dan kuat merajuk...
* dah pandai nak ajak jalan..kalau kereta berhenti...tapi abah lambat dukung dia keluar kereta, dia ketuk2 cermin kereta tu sambil menjerit2...suh amik dia cepat...
* suka campak mainan dia celah katil...jenuh mama nak mengambil nye balik..ish ish ish..
* suka sgt memanjat...
* gigi dah nak dua batang...tapi dua2 baru keluar sikit...kalau kita sua jari...cepat2 je dia masukkan dalam mulut dia pastu gigit sambil tersengih2...sakit jugak dia gigit...
* ape lagi ye?

cerita raya

hmmm..raya tahun ni beraya kat puchong je...(mama tinggal ngan mertua)...irfan bgn pagi2, mandi dan pakai baju melayu yang mama belikan...lepas sembahyang raya dah ade tetamu...mmg ramai sedara belah abah yang dtg...sampai ke malam....tak henti2 org dtg...penat jugak....irfan seronok la...ramai kawan....

raya kedua baru la kami pegi beraya...mula2 pegi rumah tok sedara mama kat kajang...diorng masak nasi minyak utk kitorang...mmg sedap....lepas tu kami pegi ampang, rumah opah mama(moyang irfan la)...sebelum balik, kami singgah gombak rumah makcik abah...ingat nak balik terus lepas tu..tetiba sepupu abah call ajak dtg rumah dia pulak kat damansara...so lepas maghrib kami beramai2 pegila damansara....macam2 makan satu hari tu...sampai rasa dah tak larat nak tgk makanan lagi...hehehe



raya ketiga kami bertolak ke kg mama pulak kat teluk intan...kami bertolak tgh hari sebab pagi tu ade tetamu dtg...sampai teluk intan dah petang...masih ramai lagi makcik2 mama ade kat situ...mama lebih suka beraya kat kg mama..heheh...sebab nye lebih meriah...semua makcik2 mama beraya kat situ...hehehe...irfan lak baru bgn tido...nak berkepit ngan mama je...bila dah malam tu baru la dia tunjuk belang...asyik main je..ajak tido pun tak nak...mentang2 ramai geng...hehehe

raya ke 4 kami semua (termasuk adik2, ibu dan ayah mama) pegi ke ipoh...nak beraya rumah makcik2 mama kat sana...kami tido satu malam kat sana...ade 3 makcik mama kat ipoh...petang esok nye balik teluk intan..singgah rumah makcik kat kampar pulak...sampai rumah dah maghrib...mmg penat dan kekenyangan...

khamis kami balik ke puchong...kena balik awal sebab sabtu adik abah nak bertunang..ahad pulak mama buat open house....penat nye...hari ni dah start keje balik..rasa macam malas je tadi bak gi keje...

pagi tadi bawak irfan gi cucuk mmr...lambat sikit la masuk ofis...bila hantar irfan gi nursery dia nangis...nampak je mama nak keluar, dia nangis...sedih pulak......cuti lama..lama tak gi nursery...rasa cam nak bawak je dia gi ofis..tapi tak leh...sedih pulak