looking for unique and personalized gifts???

Thursday, February 23, 2012

my little princess warded

dah seminggu blog ni tak berupdate kan...tak sempat2 nak update..si sayyidah demam sejak isnin minggu lepas..dan masuk wad...alhamdulillah sekarang dah sihat..lega sikit...risau je hati ni bila anak tak sihat


begini cerita nye...


sayyidah demam start demam isnin mlm minggu lepas (13/2/12)..kat rumah mmg ade ubat demam..so bagi je dulu ubat demam tu...kami perasan dia susah nak bernafas...so pagi2 selasa terus bawak klinik..kena nebulizer..lepas nebulizer tgk sayyidah dah ok sikit bernafas..

oh ye..sayyidah ni macam irfan jugak dulu..kalau kena batuk atau selsema, mesti kena nebulizer...byk kahak susah bernafas..tapi sekarang irfan dah tak kena macam tu...masa irfan dulu siap ade inhaler..guna tiap2 hari..risau takut sayyidah ade asthma macam mr. irwan...si irfan bila dah umur 2 tahun lebih dah tak kena macam ni, tapi sayyidah masih lagi kena..


ok sambung balik...lepas gi klinik tu sayyidah masih demam..dah la susah sgt makan ubat..kena berperang nak bagi dia ubat...huhuhu...start kol 2 ke atas dia start demam sampai la ke pagi esok nye...pagi ok, kol 2 start demam balik...panas betul badan dia..kalau baring sebelah terasa haba panas dia kuat...

bila dah jumaat still tak baik2 demam, kami bawak sayyidah ke ER Columbia Asia Hospital...masa tu mmg panas betul badan dia...doc bagi ubat bontot, nebulizer..tunggu temperature turun, kami boleh balik..doctor suh dtg untuk nebulizer esoknye (sabtu) kol 8 pagi, 3 ptg dan 10 mlm...

sayyidah masa tu dah tak nak makan dan minum langsung...so masa kami pegi untuk nebulizer sabtu mlm tu, sayyidah mmg nampak letih sgt...mmg seoanjang sabtu tu keje dia baring dan tido...mmg nampak lesu...doctor tgk sayyidah macam dah dehydrate, so sayyidah kena admitted...dah la mlm tu mmg byk sgt kes emergency..dgn budak2 demam panas pun ramai...nak dekat kol 2 pagi baru dapat masuk wad..


sayyidah masa kena nebulizer kat ER..ni 2nd nebulizer pada hari sabtu...belum masuk wad masa ni..


 nak dekat kol 2 pagi baru dapat masuk wad..sayyidah nampak lesu je...mata pun bengkak..asyik nangis je...makan ubat nangis..nampak doktor nangis...time nak cucuk amik darah dan masukkan drip nangis..


nebulizer setiap 6 jam...tiap kali nebulizer sayyidah mesti tertido..letih sgt...nasib baik sayyidah ok je kena nebulizer...


 2nd day nebulizer...


 hari pertama dan kedua sayyidah kat hospital, keje nye tido je...masih belum nak makan dan minum..dia hanya bangun time nurse dtg nak check temperature, bagi ubat, nebulizer..pastu tido balik..bangun pun kejap2 je..pastu dia mengadu penat nak tido...


tido lagi


 nebulizer hari ketiga...sayyidah dah sihat sikit...dah mula nak makan dan minum sikit2...


mujur mr. irwan ade bawak buku...takde la bosan sgt si sayyidah...sepanjang dok hospital, asyik merengek2 ajak balik...

ptg hari kedua drip pun dah cabut..sayyidah pun seronok la leh jalan2...pegi cafe, lobby..main lari2 dgn abg irfan...takde la terkurung dalam bilik je...Alhamdulillah sayyidah pun dah semakin ok...lega sikit rasanye...risau betul bila anak2 tak sihat ni..dah la seminggu demam..huhuhu


 irfan pun duk hospital jugak teman mama dan adik dia...antara aktiviti si irfan..melukis..tu pun kang dia cakap bosan..ye la...saya pun bosan jugak..tak sabar2 nak balik rumah...hehehe


 ni lunch hari kedua kalau tak silap...boleh pilih sama ade nak makan nasi berlauk atau vegetarian food, atau western food, atau porridge..asyik2 nasi je kan so saya pilih menu western untuk sayyidah..kalau porridge lagi la dia tak nak makan



tapi kan sayyidah makan 2-3 susap je..selebihnye irfan la yg habiskan..irfan ni mmg suka makanan hospital..saya pun tak tau la kenapa...bukan nye sedap pun..tawar je..


 dua beradik ni tgk tv..


ni lunch terakhir kat hospital sebelum discharge..sayyidah mmg suka pasta2 ni, sbb tu saya pilih ni...tapi makannye 2-3 suap jugak...selera makan dia masih belum kembali normal


setelah 3 hari 3 malam kami di hospital akhirnye dapat keluar wad hari selasa...bila dapat balik rumah , sayyidah la paling seronok...suh salam nurse pun dia tak nak..sebab dia takut dgn nurse2 ni...takut nurse bagi ubat lagi..ahaksss


Alhamdulillah hari ni sayyidah dah sihat...makan pun dan ok sikit walaupun belum selera belum normal lagi...semoga anak2 mama sihat sentiasa...tak sanggup tgk anak2 sakit...



next weekend abah nak bawak kita bercuti2..kita pergi berseronok2 ye abang aisy dan baby syida







written by,

5 comments:

nifalnin... said...

btul tu wanie...
klu anak2 sakit mak pak pun jd sakit jugak.. sebabnya x sanggup tgk diorg kena cocok tu...

semoga baby syida baik2 aje yer...

Neeza.Areef said...

pasni sihat btl2 ye sian dier

Hannah said...

Alhamdulillah dah sihat. Btw, makanan kat Columbia Asia Hospital Puchong tuh dah banyak improved. Sebab bersalin hannah dulu, bagi ikan tongkol..hahaha...saba jerla, pastuh masa Umair dah tader dah ikan tongkol and rase nyer lagi sedap!...ngeeeeeeeee......

Cho Zila said...

ala kesiannyer dia sampai 3 haritu .. syukur semuanyer sembuh seperti sedia kalakan..

lieyalatif said...

alhamdulillah dah sihat.....mau tak risau kan wanie bile anak tak sihat....semoga anak2 wanie terus diberi kesihatan yg baik....amin


tapi terliur lieya tgk makanan tu semua heeheheheh