looking for unique and personalized gifts???

Monday, July 23, 2012

Sudah 3 ramadhan



dah masuk ramadhan hari ketiga...seperti tahun lepas, tahun ni pun saya nak latih irfan berpuasa...tahun lepas dapat dalam separuh bulan je...harap2 tahun ni irfan dapat puasa penuh sebulan atau pun lebih byk dari tahun lepas


1 Ramadhan

1st day puasa amat mencabar bagi irfan...masuk tgh hari je dah merengek lapar...saya pujuk2, bagi dia leka..hari pertama puasa, kami berbuka puasa kat kg sri aman bersama mertua saya...lagi 5-10 minit nak berbuka, agak nye si irfan dah tak tahan sgt, siap mengalir air mata dia cakap lapar...sedih pula tgk dia...tapi sayang la lagi 5 -10 minit nak berbuka kan...last2, mr. irwan bawak irfan pusing2 naik motor dulu sementara tunggu azan maghrib...lagi sedih, bila time berbuka irfan makan sikit je....makan kurma je byk...agaknye perut dah masuk angin kot...kesian pulak


2 Ramadhan

irfan tak susaha nak kejut sahur...yg susahnye nak suruh dia makan..ye la kalau time2 lain, nak suruh breakfast sebelum pegi sekolah pun susah..ni kan pulak nak kena makan pagi2 sgt...tapi saya suruh jugak dia makan, takut masuk angin macam semalam nye...habis jugak la segelas susu, nasi makan sikit je..lepas tu makan roti sekeping bersama aiskrim..

Alhamdulillah hari kedua puasa ni, nampak irfan kuat sikit...si irfan ni siap main lari2 semua...sekali je  dia cakap lapar...si irfan minta nak makan macaroni bakar utk berbuka


bagi si irfan main game kat pc jap bagi dia leka...

yg si adik pulak asyik la tayang makanan kat abg...mana la si irfan tak merengek lapar


dan hari ni kan sekolah..balik sekolah je saya nampak irfan macam letih sikit...dan sampai masa ini, dah beberapa kali dia merengek lapar...kena bagi dia leka....


Sabar ye sayang..abg kan kuat...abg kan nak puasa penuh tahun ni...






written by,

3 comments:

...sWeeT uMi... said...

alhamdulillah...dpt dah 3 hari...sama gak la ngan anak umi tu...budak mmg kena leka kan dia, br la dia tak ingat rasa lapar tu kan (^_^)

jimmy al ghazali indra said...

sulit juga ya mengajari anak berpuasa

Neeza.Areef said...

salunye mmg si adik jd pencabar utama..
dia usung maknan hulu hilir baunya dah menangkap kan