looking for unique and personalized gifts???

Monday, November 5, 2007

yeay...rumah sendiri

dalam entry yg lepas mama tulis tentang kami tgh fikir sama ade nak beli rumah atau buat...akhir nye mama dan abah buat keputusan untuk beli rumah...sebab proses nak tukar nama tanah tu mungkin ambil masa yg lama sebab nak kena cari tuan punya tanah dulu...

mula2 mama minat satu kondo kat puchong jugak....kat bandar bukit puchong...tapi abah tak minat sgt...sebab kena bayar maintenance tapi facility dia abah tak berapa suka sebab tak byk....tapi jumaat lepas abah tetiba setuju pulak nak beli rumah tu...mama pun seronok la...cadang nya sabtu lepas nak pegi book rumah tu...

sabtu pagi kami pegi pusing2 lagi area puchong cari rumah...kami ternampak satu banner....pegi la tgk show house tu...tgk2 je showhouse tu abah terus minat...kondo jugak...besar sikit dari nilam puri...
abah suka rumah tu sebab:-
1. dekat sgt ngan rumah skarang...boleh la selalu jenguk2 bapak nye
2. kondo tu boleh nampak rumah yg kami duduk sekarang
3. affordable
4. maintenance mahal sikit dari nilam puri, tapi facilities nye banyak..ade swimmping pool, gym besar (ni yg abah paling suka), badminton court, squash court, basketball court, playground dan macam2 lagi
5. kawasan kondo yg cantik..macam dalam taman....abah dah berangan-angan nak buat photoshoot kat situ..hehehe
6. yang ni mama dan abah paling suka...rumah tu dah siap...cuma tunggu cf je...lagi sebulan boleh masuk...hehehe..(blok lain dah ade org tinggal)
7. rumah tu sebagai asset..duduk situ dalam 10 tahun..lepas tu, buat la rumah kat tanah skarang..rumah tu nanti sewakan...

baru tgk sekali abah mmg dah berkenan ngan rumah tu...mama tak kisah mana2 pun...balik rumah kami terus buat kira2...kena bersusah payah sikit la dalam setahun nanti....tapi takpela..kalau tak sampai bila2 pun tak beli rumah sendiri nanti....

ahad pagi2 lagi kami bawak bapak abah pegi tgk showhouse kondo tu....lepas tu kami pun book rumah tu dan bayar downpayment...

mungkin awal tahun depan baru boleh masuk rumah...kena settlekan loan semua dulu...tak sabar pulak nak masuk rumah baru..hehehe

2 comments:

rizza said...

best nye..dah ade umah sendiri.....
congrat!!!

wanie said...

terima kasih...susah jugak nak buat pilihan nak beli rumah yg mana..rumah sekarang ni mahal2 kan..