looking for unique and personalized gifts???

Wednesday, May 12, 2010

adik's first solid

saya dan bagi adik solid food start dia 6 months...reaksi dia??...siap muka pelik dan nangis2 tak nak makan...ye sebelum ni susu je kan...mula2 saya bagi dia bubur nasi kosong...2 sudu je pun..dia dah meraung tak nak...tapi bila 2-3 kali try, adik dah boleh terima solid food...dan setiap kali introduce new food, perkara yg sama akan berlaku...hehehe..tapi sekarang dah ok...kalau nampak saya pegang mangkuk dan sudu dia nak bagi adik makan, dia dah tak sabar2...kalau lambat bagi, nangis...


Alhamdulillah, adik tak memilih makanan...semua yang saya masak utk dia, semua dia makan...tapi adik tak suka makanan baby segera yg dlm botol tu...penah sekali saya try bagi sebab masa tu keluar jalan2, dia meraung2 tak nak makan..hmmm...nampak nye adik hanya suka homemade food je..hehehe...


few food masa mula2 introduce adik solid food

rice and carrot



potato and milk



rice and spinach



sweet potato puree



her favorite pumpkin puree



sekarang saya dah mix macam2 sayur dalam bubur adik...adik vegetarian sekarang ni..saya belum introduce protein lagi..setakat ni favourite sayyidah pumpkin puree...siap nak bertambah2 lagi kalau makan pumpkin puree..


sayyidah eating her favorite pumpkin puree








written by,

4 comments:

ann @ hatiberbunga said...

mama budak ni pun, tgk makanan bleh terliur.. (tgh lapar!!), mmg patut pun sayiddah bleh berselera dgn masakan mamanya. hihi...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

wah...best ler adik yaya yerk
dah start ngan solid food
rajin tul mama dia...
takpelah wanie..even dia nak ngan homemade food jer..janji kita puas hati coz' air tangan kita kan..

wah..lepas nie...berisi ler yaya kan

atty's said...

bagus lah sayyidah nak makan..kita yg masak pun sukaati..

☆ lieya latif ☆ said...

wah bestnye yaya dah makan.....lieya tgk pun terliur....yg pumpkin pure tu nampak sedap......bagus la yaya tak mo mkn yg instant tu...die nak homemade gak yeak....