looking for unique and personalized gifts???

Tuesday, December 11, 2007

oven ku rosak pulak

last week mama buat biskut untuk irfan..sebelum ni mama try buat oat biscuit..irfan suka..kali ni mama try buat Vanilla Biscotti..resepi dari http://www.homemade-baby-food-recipes.com

Vanilla Biscotti

4-6 oz sugar(sikit je letak)
1 1/2 tbsp butter
1 egg
1/2 tsp baking powder
tiny pinch salt (mama tak letak garam)
1tsp vanilla extract
4oz flour

Preheat the oven to 350 deg F, 180 deg C.
Cream the sugar with the butter and beat in the egg.Add the vanilla extract, flour, baking powder and salt and mix the dough well.
Form the dough into a long "log" shape and bake for 20 mins on a greased baking sheet/cookie sheet.
Allow to cool, then cut into 1/2 in slices.
Place each slice, cut side down, on a baking/cookie sheet, then bake for another 15-20 mins, turning the Biscotti over half way through the cooking time.

tengah2 bakar tu, tetiba oven rosak..arghh...belum masak betul pun biskut tu....abah pulak amik biskut tu masuk dalam microwave...tgk2 biskut tu jadi keras cam batu...hehehe...mmg irfan tak leh gigit langsung....irfan cuma makan satu je, hisap2 je....hehehe...kesian anak mama...nasib baik mama buat sikit je....

nak kena repair oven ni...tgh2 rajin nak bake ni oven rosak pulak....

4 comments:

crystalblue said...

Wah rajin you cook utk Irfan. Bertuah dia mesti semangat nie. Hehe.

Salam perkenalan. I first time blogger...tapi blog sendiri lom ready lagi..hehe..sonok I baca blog you...very sweet motherhood.

Oh yer..I ada baca you tulis pasal you beli kondo..ada kosong lagi tak berapa harga dia..I ingat nak ajak hubby pergi tengok..hehe..oh ye lupa I preggy 6 months..

wanie said...

salam perkenalan crystalblue...

wanie beli kondo kat puchong..kondo desa impiana kat taman puchong prima...ade kosong lagi..tapi tingkat atas2 la...cf dah dapat...maybe next months dah boleh masuk...kat area2 puchong prima ni ade kondo2 lain jugak...kalau u nak tgk, wanie leh bagi adress dia

Anonymous said...

akum

saje je nak share. biscotti tu mmg jenis keras. kiranya budak2 mmg payah nak mkn, mau tercabut gigi jadinya. rasanya jadi kot yg awak buat tu.

wanie said...

ooo...ye ke...ingatkan mmg tak jadi saya buat tu...