looking for unique and personalized gifts???

Thursday, January 13, 2011

roasted black pepper chicken







alahai korang....nak resepi ke...


malu la..saya ni bukannye pandai masak....roasted chicken ni pun sgt2 simple je buat..dan sgt senang...tapi sedappp...tak yah makan kat kenny rogers lagi...hehehe...korang semua sure boleh buat punya


bahan2

ayam sekor
butter
black pepper

cara2

1. bersihkan ayam dan tos airnye (semestinye la kan)
2. sapu/gosok ayam dgn butter...lumur bahagian dalam ayam sekali ye..butter tu secukup rasa ye...pastikan semua bahagian ayam kena butter tu
3. tabur black pepper kat ayam..tabur sampai semua ayam kena black pepper ye
4. masuk dlm oven, bakar sampai masak..
5. dah siap..potong2 dan makan...

** bakar dgn suhu tinggi 15-20 minit pertama dan turunkan suhu ke sederhana hingga ayam masak...untuk dapatkan brown colour yg cantik dan kulit yg crispy**


haaa..kan dah kata, sgt2 simple kan...korang boleh try..


makan ngan side dishes macam mashed potato ke, fruit salad ke, mac n cheese ke...jadi la cam kenny rogers...kehkehkeh


selamat mencuba resepi yg tak seberapa ni




written by,

4 comments:

atty's said...

terliur kty nengoknya ..rasanya wani buat lagi shedap dr makan kat KR ke ,nandos ke.buat sendiri puasati

Hannah said...

owh, itu macam ka? selama nih buat tak adjust pon suhu die...ok, nanti nak cuba..thanks wani!

Azrine Razak said...

wah, boleh cuba nie

Ann Ishak said...

i ambik resepi u ni wani...leh cuba buat lepas ni. harap2 menjadi sama macam wani buat hihihihi