looking for unique and personalized gifts???

Thursday, August 20, 2009

pengaruh tv sgt kuat

irfan ni kebelakangan ni sgt kuat tgk tv...bangun2 tido nak terus nak tgk tv...kalau dia tgh tgk tv mmg org lain tak leh kacau...channel favourite dia la...playhouse disney tu...channel 613 tu...

cerita yang paling dia suka word world dan animal mechanical...mmg hari2 dia tunggu cerita tu......kalau cerita lain boleh jugak dipujuk2 tukar channel lain...tapi kalau word world dan animal mechanical, tak siapa boleh kacau....

harus kurangkan dia tgk tv ni...



situasi 1

irfan tgh main dgn bear2 dia..tiba2 bear2 jatuh..irfan terus angkat bear2 dan tanya bear2 "are you ok?"


situasi 2

kalau tgh cari mainan ke, buku ke kalau tak jumpa, irfan akan cakap " where are you.....?"


situasi 3...ni yg paling tak tahan...boleh pulak dia dapat perkataan ni dari tv dan aplikasikan

tgh2 main, mainan dia terjatuh ke, dia terjatuh ke dia akan cakap "ooo my goodness"....ahakssss....budak ini...


dan byk lagi la perkataan yg dia dapat dari tv...mmg kuat pengaruh tv ni..mujur dia cuma tgk channel 613....mmg kena kawal ape yg anak2 ni tgk kat tv...kalau dia belajar yang bukan2 dari tv satu hal pulak









written by,

11 comments:

Mama Adib said...

pada saya,saya ok je dengan channel 613

sesetengah org berpendapat tv tidak bagus,tp tidak semuanya tidak bagus

my adib pun byk belajar perkataan2 baru melalui tv

yaa yg penting pantau :-)

eija28 said...

wanie...irfan nie sama kes mcm iman....bangun tido jerk nak tgk tv....adoi yaaa.....mmg kuat pengaruh tv nie....

As said...

sungguh kuat pengaruh tv tuh kan... ok la .. dia leh la speaking.. hehehehe.. pandai irfan

AyangAizul said...

sama kes ngan Adeef la ni. celik mata smpai la nak tido asik la katun je kejenyer... kalo tak Diego, Dora, MMCH, little einstein, wonderpets, elmo... byk le lg

bg kita rasanya xper kot wanie kalo dia tgk channel katun2 yg byk utk blajar ni. lgpun 613 kan mmg byk katun2 utk preschool. kita just control jenis rncgn katun yg dia tgk tu je la. katun2 yg ngarut2 mmg tak ajar dia tgk pun. seb baik gak Adeef tak sker sgt katun2 cam yg lawan2 tu. dia tak layan katun2 tu yg cam ben10 la, apa la...

lgpun kita peratikan Adeef byk sgt blajar dr katun2 dia tgk tu. kalo kita yg nak ajar sndiri, haram la dia nak ikut. kang tetiba tau2 dia leh ckp yg dia ikut dr tv tu...

Ayumieza said...

So sweetlah irfan tu....pandai sudah berkata-kata ye sekarang...

mrsjaddo said...

hehe.comelnya irfan.
rasanya bukan semua rancangan kt tv tu x elok..sesetengah je yg x sesuai dgn usia irfan.
betol..yg penting pantau.hehehe
kirim salam pada hensem boy tu ya...

atty's said...

fir pun asik channel kartun..

selamat menyambut ramadhan kaseh..dan selamt berpuasa..
kty pun mengambil kesempatan memohon maaf andai ada kesalahan

☆ lieya latif ☆ said...

kalo pengaruh baik, bagus jugak kan wanie.....pandai irfan mengaplikasikan ayat2 tu semua...maknenye die bukan tgk katun semate2 tgk katun tapi at the same time die dengar dialog2 dlm tu....bagus laa irfan nieh...

wanie, salam ramadhan almubarak dan selamat berpuase buat wanie sekeluarga....wah puase penuh le tahun nieh yeak...insyaallah...

Sham Ummi Echa said...

terpengaruh pada bnda yg baik dan bagus utk perkembangan xpe la wanie.. tu da kira bagus tu.. at least irfan can speaking london..hehehe

Precious said...

Progress yg positif tp kena kawal apa yg dia tonton.

neezareef said...

slmt berpose..maaf zahir dan batin spjg berblog ya..