looking for unique and personalized gifts???

Monday, September 28, 2009

perlu bantuan

saya nak minta pendapat/ petua tentang breastfeeding....sama macam bersalinkan si irfan dulu, kali ni pun susu saya lambat keluar...hari ketiga baru ade susu..itu pun selepas urut....


masalah nye sekarang, walaupun ade susu tapi susu tak nak keluar...dah bagi baby hisap dan pump tapi susu tetap tak berapa nak keluar...bila di pump paling byk dapat pun 1oz untuk dua2 belah...sekarang br**** saya dah bengkak sebab ade susu tapi tak nak keluar...mungkin puting tersumbat....saya pun tak sure...


ade sesiapa tau macam mana nak selesaikan masalah ni?...saya betul2 cara penyelesaian...kesian kat baby tak dapat minum susu saya...saya risau susu kering balik pulak nanti...


kalau sesiapa tau camne nak selesaikan masalah ni bagitau saya segera ye... t.k



saya masih di puchong..berpantang sendiri untuk seminggu ni...rabu lepas appoinment doktor baru balik teluk intan...



written by,

13 comments:

Mimi said...

wanie, cuba letak warm towel atas b***** dlm few minutes, then angkat towel pastu bagi bb hisap direct...if x berhasil, letak warm towel a bit lama sikit, angkat and feed the bb direct again...

mamafaiz said...

aah letak warm towel..jgn risau kalau pam x kuar sbb baru lagi..nak bg cepat kuar bg bb hisap n minum byk air suam..

Anonymous said...

tahniah atas kelahiran baby baru :)

maybe puting yg tersumbat. berdasarkan pengalaman saya sendiri, boleh try gentel puting dgn warm wet towel utk bersihkan puting. gentel dgn lembut, jgn sampai luka pulak ye? kotoran mcm daki dan sel2 mati akan tertanggal. boleh juga dibersihkan semasa mandi.

then, try urut dan perah breast dgn tgn secara lembut jugak. jgn dibuang susu yang keluar, boleh disimpan dlm fridge (2-7 hari)& freezer (up to 3 months)utk diberi pd baby guna sudu atau botol bila dia dah ready.

mmg agak sakit sikit sbb breast bengkak. bersabarlah ye? boleh jugak mintak suami atau ibu urut bahagian belakang bdn antara bahu dan pinggang tu.

good luck!!

Anonymous said...

tahniah atas kelahiran baby baru :)

maybe puting yg tersumbat. berdasarkan pengalaman saya sendiri, boleh try gentel puting dgn warm wet towel utk bersihkan puting. gentel dgn lembut, jgn sampai luka pulak ye? kotoran mcm daki dan sel2 mati akan tertanggal. boleh juga dibersihkan semasa mandi.

then, try urut dan perah breast dgn tgn secara lembut jugak. jgn dibuang susu yang keluar, boleh disimpan dlm fridge (2-7 hari)& freezer (up to 3 months)utk diberi pd baby guna sudu atau botol bila dia dah ready.

mmg agak sakit sikit sbb breast bengkak. bersabarlah ye? boleh jugak mintak suami atau ibu urut bahagian belakang bdn antara bahu dan pinggang tu.

good luck!!

FIkaKamal said...
This comment has been removed by the author.
viruspadu said...

maybe kena try gi urut kot, betulkan urat2 tu

sementara tu, pam jer dulu yer, sikit pun takpe

eMMa@iKKa said...

Wanie...dulu ikka letak kan kobis sejuk utk melegakan bengkak. Alhamdullilah mmg kurang...untuk mengeluarkan susu tu..kena urut..cuba wanie urut perlahan-lahan dan sentiasa bagi baby hisap..sbb ikka rasa puting wanie tersumbat. Banyakkan minum air suam dan susu panas k!

Farah said...

takpe teruskan pam dan directfeeding..saya dulu pon susu lambat kluar jugak..pastu mase pam atau bf tu tenang2kan fikiran..relax je...gud lak k!

As said...

Alhamdullillah.. wanie dah selamat bersalin.. sorry x tau pun.. Congrats... dah sepasang... hmmm betoi letak warm towel.. then kena mengurut... perlu cari org yg pandai ngurut... agaknyer tersumbat kot....

mrs khairul said...

wanie tahniah ye..syukur selamat..

petua2 tuh mmg berkesan..wanie cuba yea..yg pntg jgn giveup..niza pun mcm wanie..seminggu br kuar susu byk..in a meantime wanie kena pump..wp perah dpt 1oz pun xpe..simpan susu tu & ble beri pd baby..lama2 nnt bila kerap perah supply will increase..

wanie pun kena kerap susukan baby..itu yg terbaik..kalo bby tido lama sgt kejutkan dia..insyallah niat wanie utk fully breasfeed will happen..usaha & tawakal pd Allah..

Sham Ummi Echa said...

congrats wanie for ur new baby girl.. x tau pon..ari ni baru pasan..

tntang petua tu..sy pon cam dorang gak..letak warm towel kt breast pas2 kena salu urut dan kerap susukan baby.. kena rajin pump salu.. insyaallah..

.: SharLeenZ :. said...

betul tu wanie.. samalah ngan leen dulu pun sama kes camtu gak.. smpi bengkak cam nk demam pn ada... leen tuam dan tuam dan tuam.. pastu pam setiap 2 jam.. bb pun masih tgh nk belajar menyusu kan.. bg jer.. mmg dia akan menangis.. yg penting ada ransangan... yg hasil pam tu mmg la sikit jer.. mula2 mmg camtu.. hasil perah tu bleh bg kat bb coz dlm minggu2 awal ni org kata kolestrum. kalo tgk susu tu kaler kuning2 kan...

per2 pun dont give up...

nifalnin... said...

wanie...
semua petua kat atas tu memang betul.. cume cepat ngan lambat jer... mcm sy, ms first baby pun same mcm wanie n for this 2nd baby, alhamdulillah susu kuar cepat.. tp sy terpaksa minta bantuan hubby utk suck nipple sebab baby dok nicu pastu baby x pandai nak suck nipple... klu hubby suck nipple ni ransangan agak kuat n susu senang nak kuar... cuma kuatkan niat yg wanie nak susukan bb ms hubby tlg suck nipple tu...

selamat mencuba...