looking for unique and personalized gifts???

Monday, July 6, 2009

akikah dan cukur jambul

semalam, kat kg sri aman ade buat majlis akikah dan cukur jambul anak buah saya..sabtu dan ahad lepas adalah sgt saya berkampung la kat kg sri aman...menolong ape2 yang patut......malam baru balik rumah untuk tido je...


sabtu, mr. irwan ade job shooting engagement...dia hantar saya dan irfan ke kg sri aman dulu...mujur la irfan tak buat perangai...dapat la saya tolong2 ape2 yg patut....kalau kenduri kat kg sri aman, masak sendiri je...walaupun kali ni cuma kenduri kecik je, tapi meriah nye macam nak buat kenduri kawin...ramai sedara2 SMIL saya yg datang menolong....


majlis cukur jambul dibuat pagi...lepas zuhur pulak, ada buat majlis tahlil sikit....makanan yang dimasak sedap2...kalau FIL yg masak mmg gerenti sedap punya...lagi2 kari kambing...lauk2 yg ade hari tu kari kambing, rendang daging, sambal goreng (acheh punya style kalau tak silap), kari ayam kampung, ayam goreng rempah, gulai nangka dan lauk yg semestinye ade pagedil...pagedil tu saya la tukang bulat2 kan...sampai sakit2 pinggang saya ni duduk kat lantai...ahakssss...


SMIL saya sgt rajin...macam2 jenis kuih dia buat untuk majlis cukur jambul...ade kuih koci labu (saya dah belajar cara2 nak buat..boleh la try buat lepas ni..hehehe), agar2, pulut kuning, seri muka...SMIL dan FIL saya tak berhenti2 buat keje dari pagi hingga la tgh mlm sabtu tu..ahad pulak sambung lagi...


gambar2 BIL saya yang shoot..mr. irwan sibuk bekerja dan melayan tetamu...gambar2 tak berapa byk..


antara barang2 untuk majlis cukur jambul...siap ade kuih manis bentuk buah anggur lagi atas pulut kuning..
cukur jambul haikal


atok tgh cukur jambul cucunye
cukur jambul haikal


baby haikal lena tido dalam buaian...buaian yg dibuat oleh mr. irwan dan adik2 nye sampai ke tgh mlm...ahakss
cukur jambul haikal


nak menyelit jugak gambar si irfan..dia tgh seronok main lari2...seronok dia bila ramai2 org ni...dapat dia berkawan..selalunye main sorang2 je...kesian pulak
cukur jambul haikal






written by,

13 comments:

farah : m0mma HD said...

best nye...masih ada kenduri sebegini yea..
kami ni lama dah x jumpa kenduri cami
kena ada gotong royong baru jadi meriah kannn...

zai@umiaiman said...

mmg seronok klau kenduri cm gini.. dah tu plak kumpul ramai.. besttnyer..
nanti dah wat kuih koci labu leh n3 kat sini yer...

atty's said...

meriah kendurinya..

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

pasni giliran adik irfan la pulak potong jambul.mesti atok dia masak macam2 jugak kan.. wanie, pagedil ker begedil? sebab tak pernah dengar orang panggil pagedil. hehehhe

eija28 said...

tgk majlis cukur jambul nie teringat majlis cukur jambul iman dulu...siap ada org berzanji....hehehe...irfan ada geng erk nak main...

neezareef said...

tu la nengok igt ape td kuih manis upenye atas pulut kuning tuh

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

tomeinya baby...

☆ lieya latif ☆ said...

oooooooooooo ni haikal yg wanie penah jaga kejap tukan, yg irfan suke sangat tu kan....

mcm2 lauk pauk kan....rajin dieorg memasak....sok2 giliran adik irfan plak tuh....

Puan Iza said...

haikal..sama nama cam haikal iza hehehehe...

ingatkan apa kat atas pulut kuning tu...rupanya kuih mnais yea...

Sham Ummi Echa said...

umah mak sy pon wat kenduri gak sabtu lepas.. wpon mak sy mak sy ada order food..tp ttp jgk nk tmbah lauk sket2.. mak sy msk kari kambing jugak dgn sayor tempe jawa style... adehhh..punya la penat nk menyediakan bahannya.. sib baik x kena msk sumer.. kalo x pengsan..

wanie kt mana mee banjir udang awak mkn tu.. kt teluk intan kt mana..senang x nk cari.. murahnya mme banjir udang dia.. sy ada baca entry psl mee banjir udang yg famous yg kuar kt tv tu.. tp dorang kt x sdp

Mimi said...

seronok dengar org masak2 sendiri utk kenduri sbb sekrg ni jarang dah dpt makan masakan kenduri gotong royong...rasa terliur je baca lauk pauk yg FIL wanie masak..

ooo..kuih manis ke? first time tgk tadi ingatkan roasted duck..ihik

~~ciklinn~~ said...

ya allah wanie... giler menarik gamabr makanna dlm dulang tu... mabelsss akak tgokk...

akak pun kenduri gak minggu lepas

anese said...

uishh mama leh jadik photog utk kenduri akikah nih...haha...btw lina nak tanya kalau kiter ada gambar sendiri tapi nak print canvas u ambik tak?