looking for unique and personalized gifts???

Saturday, July 18, 2009

Nak minta pendapat


Sticky entry untuk beberapa hari...entry terbaru di bawah ye..




saya sekarang tgh survey2 breast pump..tapi saya tak sure breast pump ape yg sesuai...so saya nak minta pendapat ibu2 yang pernah menggunakan ape2 sahaja jenis breast pump...boleh tak beri komen sikit tentang breast pump yang korang pernah guna...tak kira la manual atau elektrik...boleh suggest kat saya breast pump ape yg bagus...


saya berazam kali ni nak breastfeed exclusively...saya sgt sedih tak berjaya breastfeed irfan...kali ni saya betul2 berharap dapat breastfeed exclusively...tgh mengumpulkan ilmu tentang breastfeeding...saya nak minta tunjuk ajar pada sesiapa yg berjaya breastfeed...







written by,

18 comments:

Mimi said...

Wanie, saya pakai Avent Isis Breast Pump manual (masa tu Avent belum keluarkan Avent Isis IQ (Electric) so beli yg manual je la..Alhamdulillah puas hati, Najeeb pun dapat breastfeed lama..direct and EBM..in fact until now pun still direct BF masa nak tido..

Orang cakap manual sakit tangan la lenguh la...tapi it's all up to your niat and anggapan..bila tengok 'hasil' yang dapat dari express session tu rasa bersyukur sangat-sangat kerana Allah permudahkan & murahkan rezeki Najeeb...Alhamdulillah

Tapi kalo ada rezeki anak No.2 nak full b/feed jugak and nak beli Avent Isis IQ sebab dia bole guna utk electric,battery and manual...3 in 1..

Farah said...

kalau nak pam yang bagus with reasonable price cubala spectra 3...lagipon boleh buat double pumping (pam dua2 belah) boleh jimat masa..

saya pakai dah lebih 7 bln..pam ni tahan lasak..jatuh byk kali dah tp still ok :D

semoga berjaya!

CY3.5 said...

saya guna avent ISIS manual macam cik Mimi kat atas tu.. alhamdulillah, dapat bfkan Zeri sampai setahun 10 bulan.. stop pasal mak preggy + susu merudum dengan dahsyatnya.. sempat bfkan dia time preggy takat preggy 3 bulan saja.. by 4th month, yilek..

Hannah said...

Wanie,
nany pon guna Avent ISIS manual tuh. Tader la lenguh sgt pon. Ok jer. Plus, mmg sesuai utk org yg bekerjaya..senang nak bwk gi mane2..

mrs khairul said...

tahniah wanie..moga niat suci di permudahkan Allah..

i would suggest u AVENT, MEDELA OR SPECTRA..wanie tgk website MLO ye..niza byk shopping kat situ..espcially milk storage bottles dia..beli TEH & dll..

whether electric or manual tu terpulang pd wanie..tp niza dah pnh guna manual..penat lah..heheheh..so time aqis niza invest sket beli electric..just imagine niza bole pump while driving..hahhahah..(jgn ikut..bahaya tau)

mmg lah brest pump ni mahal kan..tapi kalo wanie calculate smele..actually compensate dgn cost beli susu formula selama 1 tahun..tak caya kiralah..

yg pntg..kuatkan semangat..hubby pun mest bg moral support..1 thing kalo kat swasta dia x berapa galakkan breasfeeding..niza both anak2 bersalin kat swasta..so dh tau prangai diorg mcm mana..kita ni kena berkeras sket...b4 msuk labor room ckp awal2 nak FULLY breasfeed..kalo tak nnt dia ks formula milk..

kat swasta anak separate dgn mak kan...diorg letak kat nurseri..so kita kena bgn mlm 2, 3 kali nak bg susu kat anak..just imagine ada sorg nurse tuh x kasi niza dtg nurseri..dia soh rehat tido jek..dia soh bg formula milk jek..rs nak LEMPANG JE nurse tuh..

satu lg...time pantang wanie kena start kumpul susu masa dlm pntg..takut nnt xcukup nak bwk p nursery..tapi wanie tak keje kan..so lagi lah sng nak fully breasfeed..aniway SELAMAT MAJU JAYA..

Sham Ummi Echa said...

sham guna medela yg electric punyer.. sg senang n mudah digunakan.. pas2 susu pon byk.. penah guna manual tp x larat la nk pump.. sham dlu c-sect so masa nk pump manual tu rasa x larat sgt nk guna tenaga.. rasa pedih je kt tmpat jahit tu.. so bli yg medela electric tu.. mmg bagus la.. tp sham bf sekejap je..smpai echa 6 bln..sbb echa lbh suka direct bf dari botol.. nk wat cemana kan.. sham pon hrp next baby nnti nk bg full bf..insyaallah..

☆ lieya latif ☆ said...

BAGUS wanie...lieya sokong jugak....lieya dulu pakai yg electric...senang tak penat....mase mia pakai manual...penat lor..... leceh plak tu....kalo pakai letrik siap le bace majalah sambil pump hehehehh.....

ape2 pun, good luck ye wanie....insyaallah wanie boleh...

neezareef said...

dulu sy pkai yg pureen..battery operated..masa 2nd baby susu byk senang je nk pump

~~ciklinn~~ said...

dikk akak pun kan ada azam camtu gak... pasni kalu ada baby akak pun nak gak full BF... anak2 akak dua2 sekejapp jerk.... huuhhuhuhuh

semoga wanie berjaya yerk..

CY3.5 said...

btw, Wanie.. kalau ada kesempatan, bley la baca blog saya bawah label breastfeeding :)

eRiNsZ said...

emm erin tak tau. tapi nak komen gak...

rasa mnyesal sngat x bf xclusif kat eisya..
ntah ler, erin x de ksedaran lgsung utk tu...
smpat bf sampai 3 blan jer...

sdey sesangat, erin yg x kuat smangat.

zai@umiaiman said...

sy dulu pakai breast pump jenama biasa jer.. tp pernah baca tentang Avent & spectra yg bagus. sy juga slu masuk blog ini http://www.diyaluna.com/diary utk tau lebih mendalam tentang breastfeed ni..cuba la..

Fid said...

saya sebagai pihak pencadang mencadangkan akan pam2 berikut

1. avent isis manual-andai kata anda nak guna di mana jua tanpa sebarang halangan...tangan lenguh?
kalau 15 minit 10 kali sehari tak de masalah sebab tangan saya MASIH ada hahahaaaaa..utk tempoh mengepam 2 thn 2 bulan....

2. avent uno- 3 in one manual/bateri/electrik operated...

3. avent duo- double pump...ala2 uno tapi dabel

4. specra3 - andai kata nak guna elektrik semata

5. Freestyle - saya tak pernah guna tapi yg pernah guna kata best sebab freestyle!

apa2 pun saya tetap vote avent isis manual!

mamafaiz said...

saya pun guna avent isis yg manual masa 1st baby...mmg best, susu mmg banyak kuar n x sakit langsung..tapi bg yg bekerja mungkin leceh sikit sbb amik masa n tangan lenguh :)..2nd baby ni saya dah pesan ngan SIL belikan Medela Mini Electric..dngr review pun quite bagus gak breastpump ni, cuma sound dia kuat sikit..

Rizziela said...

saya pernah guna mini electric mandela & Spectra3
so far saya rasa dua2 pun ok...tapi Spectra3 memang best..sebab dia double pump..cepat & mudah keje kita

AyangAizul said...

kita guna pureen yg battery tu jer... tak lama gak bf kan Adeef dulu tp smpai gak la 6mths. lps tu susu dah xmo kuar byk2 bila time pump. so far bg kita ok la. pernah try pkai yg manual tp susu xmo kuar lak

utk yg next ni... ada gak bercita2 nak exclusive bf ni tp tgk keadaan la camner. sbb kita keje jauh dr umah, masa keje lak xtntu leh blik kul baper. tp nak cuba bg bf ni lebih lama dr masa Adeef dulu.

kita pun bersalin kat KPJ Selangor, n spital ni mmg "hosp rakan bayi" yg mmg sgt2 galakkan bf ni. diorg xkan bg kat baby walau setitik susu formula n akan soh gak ibu2 ni bg susu kat baby. wpun baby tak diletak sama ngan ibu, nurse2 yg akan bwk baby waktu mlm2 kat ibu utk susukan.

.: Leen-Awie :. said...

Insya Allah segalanya dipermudahkan...

Manual or letrik up to bajet la.. besenya avent, medela ngan spectra la.. kalo manual mmg letih skit.. kalo letrik mmg jimat masa.. yg penting hasilnya ngan kerajinan kita... ada brand tu macam berat sikit nak pikul sana sini.. kalo keje dok opis je ok lah kut..
Alhamdulillah saya still xclusive bf till Damia dah 13 bulan nih..

neezareef said...

bli majalah pa n ma bln ogos full of cter pasal bf nie