looking for unique and personalized gifts???

Tuesday, July 29, 2008

kenapa irfan suka menyendiri

kebelakangan ni setiap kali jemput irfan dari nursery, aku tgk dia dok sorang2 je...tak join pun ngan budak2 lain....tiap kali aku jemput, irfan mesti duduk bersandar kat dinding, makan biskut, menung, tutup2 muka sorang2...bila nampak aku je, dia terus berlari, salam teacher, tak sabar2 nak balik....sedih pulak aku tgk dia...macam kena pulau pulak....tapi sebenarnye irfan yg tak nak join ngan budak2 lain tu...aku pun tak tau kenapa...

sebelum ni irfan mmg kurang suka main ngan budak2 baya dia...dia main sorang2 je...tapi sekurang2 nye dia join jugak ngan budak2 tu...buat bising jugak ngan budak2 tu....aku ade tanya teacher dia, irfan mmg selalu dok sorang2 ke....teacher dia cakap, kebelakangan ni je dia tak nak join ngan budak2 lain....duduk sorang2....bila teacher panggil ajak main sama2 ngan budak2 lain, irfan duduk je kat dinding, tunduk2, tutup2 muka....sedih pulak aku dengar....

risau dan pelik...kenapa irfan tak nak main ngan budak2 lain....hari2 aku pesan suh dia main ngan budak2 lain....tapi sama je....bila balik rumah, punya la aktif dia....berlari sana sini....irfan tak suka berkawan ke?...kebelakangan ni je dia macam ni...sebelum ni aku tgk dia ok je....macam mana nak buat ye....

selalunye irfan suka main budak yang tua sikit dari dia...tapi kebelakangan ni jugak aku tgk dia tak nak jugak main ngan budak2 tu....ade sorang budak perempuan ni dalam umur 4-5 tahun...dia rajin main ngan irfan..sekarang ni irfan tak nak main ngan dia jugak...aku tgk, budak perempuan tu tarik2 tgn irfan ajak main...tapi irfan buat tak peduli je...duduk la dia sorang2 jauh dari budak lain...risau jugak ni...kenapa ye?...macam mana nak buat ye?

kenapa irfan suka menyendiri?....

4 comments:

Mama Raziq said...

Wanie... ni Mama Raziq.. Raziq juga kadang-kadang pernah refuse nak main dengan budak lain terutama anak sedara Sue.. Sebabnya dia orang suka takut-takutkan dia dan sergah dia... Raziq ni walau ligat dia pelembut orangnya.. tak suka kasar-kasar... mungkin Irfan juga macam tu. Mungkin dia pernah dikasari... mungkin aje, mungkin tidak.

wanie said...

mama raziq,

tu la...sekarang irfan tak nak main langsung dengan budak2 taska tu...dia dok sorang2, menung je...risau jugak

mamaaina said...

wanie,
sedih nye...bila baca irfan suka menyendiri.Ada something kot yg membuatkan dia terasa ngan kawan2...macam kata mama raziq ..takut ada kawan2 main kasar dgn dia kot.

Nazathul Hamimi said...

oo kesiannyer irfan.. kenapa macam tu yer?? patutnya teacher dia kena la tengok2kan irfan tu.. mana boleh biarkan anak kita duduk sendiri.. tu mesti ada sesuatu yang irfan tak puas hati agaknya..

mimi ada email something kat wanie. kalau rajin balas ler