looking for unique and personalized gifts???

Thursday, June 19, 2008

jgn main kat dapur

kat dalam PA & MA bulan julai ade cerita dan artikel pasal keselamatan anak di rumah...aku baca pengalaman sorang ibu ni..

dia tgh bantu mak da cucuk sate kat dapur...pastu tgh masak kuah sate dalam kuali...masak kat dapur bawak...anak dia berusia 3 tahun tgh main berlari kat dapur...tetiba budak tu terjatuh dalam kuali yang berisi kuah sate yang tgh mendidih tu...habis perut dia dan peha dia terbakar...lebih kurang macam tu la cerita nye..

takut betul aku baca cerita tu...si irfan ni kalau aku ke dapur, masak dia mesti nak mengacau sama..main kat dapur...bukak tutup kabinet la, main bekas beras la...kekadang dia suka peluk aku dari belakang tiba2 time aku tgh masak...dah byk kali aku dah suh dia jgn main kat dapur...dia nak jugak...sebab nye si irfan ni mmg suka mengekor mana2 je aku pegi...sampai ke toilet pun dia nak ikut...

risau jugak la, kalau aku tgh masak, kuali panas terbalik ke...irfan lak ade kat situ...tak dapat nak bayangkan..

dapur aku tu takde pintu...mula2 nak la pasang safety gate...tapi nanti sure irfan nangis..panjat2 gate tu pulak...satu hal lagi...tapi ni nak kena pasang jugak la...biarla dia nangis..asalkan selamat...macam iklan kat tv tu...

4 comments:

Nazathul Hamimi said...

sama la wanie, agaknya budak2 memang suka main dapur.. emily tu lagi buas.. suka panjat bangku ikea (ala bangku untuk kita capai barang atas kabinet tinggi2 tu)

dah berapa kali jatuh pun tak serik2 budak tu.. dia pun bukan takut kalau dalam gelap..mesti nak merayap pergi dapur..

mimi pun ingat nak pasang gak safery gate tu.. biarlah menjerit asalkan selamat tu kan..

just to share pengalaman, dulu mak mimi pernah cerita, satu periuk air panas terbalik kat kakak mimi masa dia kecil2 (umur 2tahun kot).. apa yang mak mimi buat, amik anak pokok pisang, cantas dan amik getah dia.. abis satu badan mak sapu kat kakak mimi.. alhamdulillah sebab cepat bertindak, badan dia tak jadi melepuh..

wanie said...

sama cam irfan..dia pun suka panjat stool ikea tu..risau betul...siap leh panjat bekas simpan beras lagi...

Anonymous said...

Rin pon ade baca PA & MA July ni. Better pasang safety gate. Aqim sekarang tak leh masuk dapo dah sbb dh pasang safety gate.

Bonda Humaira said...

wanie,rasanya pasang gate pun takpe,prevention kan..besides,mak kita selalu ckp,biar anak nangis jgn kita yg nangis sbb nyesal tak sudah.. wanie,ayu add wanie dlm blog ayu,takpe kan?