looking for unique and personalized gifts???

Friday, November 21, 2008

mari menjaga tulang

aku ni suka minum susu..korang hari2 minum susu tak?..aku takde la hari2 minum susu...bila teringat je la..hikss...aku minum anlene...tak kira la peria coklat atau putih...dua2 aku minum..

dulu mr. irwan jarang sgt2 minum susu...kalau minum pun susu dalam kotak tu (dutch lady, HL, Daisy, etc)...kekadang bila time aku bancuh susu nak minum, ade jugak offer mr. irwan...tapi dia tak nak...bila aku tanya kenapa tak nak minum susu, jawapan dia "pompuan kena byk minum susu, lelaki takpe..tulang kuat"...boleh camtu pulak ek

satu hari tgh jalan2, terjumpa booth anlene..dia ade buat bone density test kat situ..kami pun buat la...result nye...tulang aku lagi kuat dari mr. irwan ok...ikut carta anlene tu, aku nye masih dalam tgh2 kawasan hijau..mr. irwan pulak dah border line nak masuk kawasan kuning...terdiam dia...tu la..eksyen sgt bila org suh minum susu...lariii...ahaks

ade consultant sekali masa tu...dia cakap, kalau bancuh susu jgn guna air panas..nanti kalsium dia hilang...guna air suam atau air sejuk je...baru aku tau..selama ni aku mmg tak bancuh susu dgn air panas didih tu...tapi bukan sebab hilang kalsium..tapi sebab nanti rupa susu tu tak cantik kalau bancuh ngan air panas didih...kehkehkeh...dia juga cakap, kurangkan minum kopi dan teh untuk elakkan tulang cepat rapuh...lagi satu kena selalu bersenam untuk tingkatkan penyerapan kalsium oleh tulang...

bagus jugak terjumpa booth anlene yg tgh buat bone density test tu...hasilnye, sekarang mr. irwan rajin minum susu...takde la aku minum sorang2...hehehe...

satu untuk mr. irwan dan satu untuk aku...

yg ade ais tu mr. irwan punya...muak minum susu putih suam2...

so kengkawan..mari kita menjaga tulang...jom minum susu...

9 comments:

eMMa@iKKa said...

Hi Wanie..ha'ah ikka baru jer buat blog. .:) Uhhh..cite pasal susu nie...kan masa pregnant dulu rajin lah minum susu tp bila tak jarang sekali minum susu..tp ikka more ker minum susu yogurt tu..:)

Sue@MamaMaryam said...

oo ye ke.. baru tau... aku pun sama la wanie..klu ingat minum..klu x..hehe..pasni nak kena letak susu kt opis.. senang sket..pepagi bancuh n minum.. klu kt umah xde masa nya...

atty's said...

susu..dap.

Mimi~Najeeb said...

Bagus tau Wanie rajin minum susu
Saya mmg rajin minum susu sbb b/feed..minum susu utk kesihatan diri dan najeeb jugak..tapi x suka yg jenis bancuh..suka yg dalam kotak either HL Marigold or apa2 brand asalkan mesti sejuk (tanpa ais)
Tapi bab exercise tu kureng la..nak kena exercise kan baru la tulang tu kuat mcm consultant tu ckp

Cik Puan Mimi said...

mimi pun tak minum susu wanie, melainkan minum milo or teh (campur susu pekat, aci tak macam tu)

mimi memang dari kecik tak minum susu.. masa pregnant, harapkan pil kalsium dari doktor jer sebab tak boleh minum susu..

mimi ada dengar baru2 ni anlene ada buat susu kotakkan.. kalau susu kotak (dah siap bancuh) tu boleh jugak mimi minum, kalau susu tepung, memang tekak tak leh masuk..

lieya_latif said...

alamak!!! lieya mmg tak suke minum susu la wanie...melainkan kalo pregnant...mmg wajib amik tiap2 hari....anmum....kalo tak laki i membebel he he hehe he....

walaupun tak minum susu tapi lieya suke makan yogurt so kire boleh jutak la kan he he he h

anyway, thanks for info...

Puan Iza said...

Bagus suka minum susu nie...tapi iza kurang skit arrr susu nie....

Wanie, anda tlh ditag...sila buat hehehe

Hirda Ibrahim said...

hirda memang x minum apa2 air yg berwarna putih. huhuhu..
kalu susu tepung laaagi la. + dgn bau dia. memang muntah kuar balik.
dh masuk umo 30+ ni, rsa takut gak.
so, kalu minum pun, kena beli yg rasa coklat.

my mom pun camtu.
masa preggy, try beli anmum rasa coklat, tapi still x leh telan coz bau susu dia still kuat, so, hirda campur milo byk2 & minum sambil tutup idung..seksa sungguh!!

nifalnin... said...

aduh.. bab minum susu ni lomah bdn den nih.. x ske minum susu... ms peknen pun minum skali skale jer.. huhuu.. klu minum pun setakat HL tu jer.. pasni nak kena minum susu gak ar...