looking for unique and personalized gifts???

Wednesday, November 5, 2008

sate padang

sape penah makan sate padang angkat tangan!!!...hhehehe

ni makanan org minang...FIL aku org minang negeri sembilan..arwah MIL pulak orang minang indonesia...aku belajar makan makanan minang ni dari family mr. irwan la...antara yang paling aku suka sate padang ni...sedap...lain dari sate malaysia...

ni la rupa sate padang


bila order, mmg dah siap campur nasi impit dan kuah..kalau bungkus, pun dah siap campur, bungkus ngan daun pisang...yang best nye kuah dia...pedas...sedap...aku kan suka makan pedas..tapi kami jarang makan..sebab nye yang sedap kat chow kit...yg lain tak jumpa lagi yg sedap...kami pulak jarang sgt ke chow kit tu...kalau pegi, sure singgah beli punye...

ni pulak keropok kulit lembu/kerbau...

yang ni pun aku suka..buat jajan2...mr. irwan kata kalau org minang bukit tinggi tu makan keropok ni dengan nasi...

byk makanan minang (indonesia) yg aku tak penah jumpa sebelum ni, dah aku try..belajar dari mr. irwan la...antara nye sambal minang...sambal merah dan hijau...yg ni makan dengan nasi..aku paling suka sambal hijau...sedara2 mr. irwan kebanyakannye ade kedai makan...kalau makan kedai sepupu mr. irwan kat sungai way, mesti makan sambal hijau...aku nak try jugak bakso kat kedai sepupu mr. irwan tu..aku tak penah try bakso lagi...tapi setiap kali pegi mesti nampak sambal hijau...tak boleh tak makan sambal hijau tu...bila dah kenyang tak larat pulak nak makan bakso..aku dah pesan kat mr. irwan..lenkali kalau nak pegi makan kedai sepupu dia, pegi petang2, time sambal hijau dah habis...leh makan bakso...hahahah...


aku dah lama tak makan sambal minang FIL masak..sejak FIL dah kawin baru, dia dah tak masak...SMIL yg masak...dia org acheh..dia tak tau buat sambal minang tu...huhuhu...aku sah2 la tak tau...dah try byk kali...tak menjadi je...rasa nye jadi lain....kehkehkeh

14 comments:

AyangAizul said...

smbal ijau tu mmg sedap kan. masa g bkt tinggi last 2yrs, kitorg dok carik smbal tu jer tiap kali benti mkn. satu lg diorg nyer daging smbal. xtau dorg pgil apa. nipis, rangup n sedappp... tp asben kita tak sker mkn pelik2 ni. tu yg susah nak ajak g restoren minang kat mesia nih...

Sue@MamaMaryam said...

aaaaaa penah dgr tp x penah mkn... sedap ke..wanie tepek la pic... teringin la plak...

Jue ~ mama DnD said...

wanie... x penah dgr ..x penah mkn.. tp tetap nak tgk gambar.. tepek a...

~~ciklinn~~ said...

sama mcm sue pernah dgr..tapi tak pernah rasa

wanie said...

tepek gambar ape ye?..sambal hijau minang?...nanti kalau wanie pegi kedai sepupu mr. irwan, amik ambik gambar sambal tu ye...sambal tu biasa je...guna cili hijau...

Mimi~Najeeb said...

itu keropok kulit kerbau nama dia jangek kan...sukaaaa sgt..dulu ada ofismate tmpt kerja lama..nenek dia asal dr Bkt Tinggi Sumatera..dia pernah bwk dr sana..
Wanie, mana nak dpt jangek ni? teringin la pulak..hihi

lieya_latif said...

wah terliur tgk sate tu...tapi keropok kulit lembut tu first time nengok .....wah bagus le wanie, siapkan bekal tuk en hubby....susah nak cari lelaki suke bawak bekal skrang ni...

wanie said...

mimi,
kat chow kit byk..tapi kat sini mahal..kalau ade sedara2 mr.irwan balik bukit tinggi mesti kami kirim..sedap keropok jangek tu...kami pun suka makan

mrs khairul said...

wanie..nmpk sedap lah..kat mana ada jual ni? chow kit nak p jauh sgt..lagipun niza xpnh p chow kit..hehehh

emm..ur MIL dh passed away ek..rs niza pnh bc dlm FP masa tu dia tgh sakit..

Yatie said...

haah, my MIL pun org minang N9 .. suka sgt makan sate nieh tapi baru dua tiga kali jek makan .. sedapp ..

wanie said...

niza,
MIL dah lama meninggal..sebelum kami kawin lagi...kanser usus..sekarang dah ade step MIL...hehehe...

yatie,
mmg sedap sate ni...wanie pun jarang makan...jauh pulak nak ke chow kit beli...sampai mr. irwan suh wanie cari resepi buat sendiri

Ayong said...

pernah try makan sate ini..
tapi tekak still tak boleh terima...yong pernah beli kat pasar malam bangi..

ohhh lum pernah cuba keropok itu..kalau ada peluang nanti nak cuba lah pulak..

atty's said...

kty suka mkn satay padang nie gak

Anonymous said...

Chow kit kat sebelah mana?????
Nak cari
Kedai org Indon atau org sini????