looking for unique and personalized gifts???

Tuesday, November 25, 2008

resepi nye

nak resepi snack irfan tu ye...sebenarnye aku pun amik resepi dari internet je...aku bukan la pandai sgt masak..semua kena cari resepi dan ikut resepi..cuba2 je..

resepi untuk kerepek carrot tu aku amik dari sini..dab resepi potato mayonis dari sini

aku letak resepi nye kat sini ye

kerepek carrot


bahan2

60g lobak merah yg diparut
100g tepung gandum
2 sudu kecil cheese diparut
1 1/2sb minyak masak
1/4sk baking powder
garam dan lada sulah secukupnya

cara2

1. Campur semua bahan-bahan di atas. Uli sehingga jadi doh. Kalau keras boleh tambah sedikit minyak lagi.
2. wrapping. Biarkan 15 minit.
3. Canai setebal 2mm. Potong panjang lebih kurang 10cm panjang dan 2-3mm lebar
4. Bakar dalam oven dgn suhu 200C selama 15-20minit atau sehingga rangup.

potato mayonis

bahan2

50g mashed potato
50g tepung
1/2sk baking powder
1sb butter
1sb mayonis
1/4sk garam

cara2

1. Gaul semua bahan-bahan di atas. Canai setebal lebih kurang 2mm dan potong memanjang
2. Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 15-20 minit



Senang je kan...selamat mencuba...

11 comments:

Sue@MamaMaryam said...

wanie...sukanya aku ngan resipi ni..klu free nak cuba lah..thanks ye sudi kongsi :)

AyangAizul said...

waahhh... leh cuba ni utk Adeef. dia pun mmg sker mkn carrot, tp lately nih kureng lak nak mkn. kot2 kerepek ni dia sker kan...

Sham Ummi Echa said...

wah...bes ni siap ada resipi..leh la try nnt

madam CT said...

kerepek carrot ek?cam sedap ni..crunchy x yang?

sayangibu said...

ermmm...sedapnya wanie..nih bkn baby jek suka mak baby pon suka...hehhehee..
salam singgah wanie..

Puan Iza said...

wanie...thank you for the resepi...nanti iza nak try la...

atty's said...

wah..rajin wanie..elok buat jajan sendirikan..takde perwarna..dah terlebih bhn perasa..

Mimi~Najeeb said...

timakasih sbb tepek resepi nih..kalo rajin nak try gak la buat..nmpk cam senang kan..tapi tu la..kekadang saya ni malas hihih..

Cik Puan Mimi said...

insyallah satu hari mimi pun nak cuba (tapi bila la agaknyer ek hehehe)

iwan said...

bukan ifran je mkn semlm, bapak irfan yg belasah cukup2.. hahaha

mama-ⓘⓔ said...

ho ho ho...nampak menarik
bestnye irfan,mama dia buat sumthing special utk dia..
aunty mcm nak buat tapi tak tau la bile irfan! rasanyer beli kookie (bahasa ie kiddos =cookies)kat kedai jer mudah & pantas!!

wanie,kalau goreng rasa ok tak??